DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 4. hétfő
F1

Horner: Már nincs olyan párosunk, mint a riválisainknak

Kemény kritikát fogalmazott meg Sergio Perezzel kapcsolatban a borzalmas F1-es Katari Nagydíj után a Red Bull főnöke – mégis veszélyben lehet a 2024-es ülés?

A Japán Nagydíj borzalmai után Katarban is folytatódott Sergio Perez vesszőfutása. A pénteki időmérőn újfent nem jutott Q3-ba, a sprinten balesetbe keveredett és kiesett, míg a vasárnapi nagydíjon a bokszból startolva azért csupán az egy pontot érő tizedik pozícióban értékelték, mivel három büntetést is begyűjtött négykerekes pályaelhagyások miatt.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a futam után jelezte, hogy le kell ülniük beszélgetni a formáját teljesen elveszítő pilótával, később pedig azt is hozzátette, hogy jelenleg Perez gyengélkedése okán ők nem rendelkeznek olyan erős versenyzői felállással, mint az üldözőik:

f1-perez-redbull-katar-1_1„Úgy gondolom, hogy egy olyan autóval, mint amivel mi rendelkezünk, valószínűleg saját maga helyez magára nyomást. A legfontosabb dolog számunkra, hogy megnyerjük a pilóták és a konstruktőrök világbajnoki címét is. Megtettük. Ezek után a legnagyobb dolog, ami jöhet, hogy első és második helyen végeznek a versenyzőink.”

„Láthatjuk, hogy a Mercedesnél van egy páros, a McLarennél van egy páros, a Ferrarinál van egy páros, akik között viszonylag szoros a csata. Szerintem az év korábbi pontján nekünk is megvolt ez. De ahogy haladt előre a szezon, úgy lett nagyobb a különbség. Egyszerűen csak vissza kell juttatnunk Checót a legjobb formájához, amire képes.”

Horner hangsúlyozta, hogy vissza kell találnia Pereznek a szezon eleji és a korábbi teljesítményéhez: „Ami frusztráló, hogy tudjuk, Checo mire képes. Természetesen tavaly és idén is jelentősen hozzájárult a konstruktőri világbajnoki címhez. Kétségbeesetten akarjuk, hogy rátaláljon erre a formára, csapatként szükségünk van erre. Nem engedhetünk meg magunknak nagy különbséget, mert ha a várakozásaink szerint harmonikaszerűen közeledni fog a mezőny jövőre, akkor mindkét pilótánknak a legjobbját kell nyújtania.”

f1-perez-redbull-katar-2_1

Mégis veszélyben lehet Perez 2024-es F1-es ülése?

A Red Bull eddig rendre megerősítette, hogy Perez hullámzó produkciója és a folyamatos pletykák ellenére is ki fogja tölteni a mexikói a 2024 végéig érvényes szerződését. Most azonban Helmut Marko finom utalást tett arra az ORF-nek, hogy ez mégsem biztos, hogy így fog történni, miután Lewis Hamilton egyre közelebb kerül hozzá a vb-összetettben:

„A különbség egyszerűen túl nagy jelenleg, mert most már a világbajnoki második hely is veszélyben van” – fogalmazott Marko. „Alapvetően szeretnénk végrehajtani a szerződéses helyzetet, amely 2024 végéig tart. És ez most teljes mértékben tőle függ. Aztán viszont van három viszonylag jó pilótánk az AlphaTaurinál” – utalt Yuki Tsunodára, Daniel Ricciardóra és Liam Lawsonra a Red Bull-tanácsadó, akik közül előbbi kettő fogja alkotni a faenzai istálló duóját a következő idény során, míg utóbbi újra tartalékosi szerepkört fog betölteni az utóbbi nagydíjakon produkált beugrásai után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: