DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

„A miénk volt a legjobb tempó” – ismét duplán dobogós a McLaren

Suzukához hasonlóan ismét a második és harmadik helyen futottak be a McLarenek, csak ezúttal Piastri végzett előrébb: mindketten elfáradtak.

Vasárnap is igazolták a McLarenek, hogy az utóbbi időben a futamok többségén ők számítanak Max Verstappen és a Red Bull első számú üldözőjének. Oscar Piastri már a rajt utáni kavarodást követően feljött másodiknak, míg Lando Norris a verseny során vadászta le Charles Leclerc-t és Fernando Alonsót – igaz, az újabb, ezúttal fordított sorrendű kettős dobogóba belejátszott a Mercedesek első kanyaros ütközése is.

Mindenesetre az ezúttal harmadik Norris úgy érzi, tempó tekintetében is ők voltak a legjobbak vasárnap a Formula-1-es Katari Nagydíjon: 

f1-norris-mclaren-katar_1



„Mega verseny volt a starttól a célig” – nyilatkozta a fiatal brit elsőként az interjúkat készítő David Coulthardnak. „Jól sikerült az első kör. Tanultam a tegnapi hibámból, amikor szélesen fordultam. Mondták, hogy forduljak szűken, és ez be is jött. Jól sikerült a rajt, végig jó tempót diktáltunk, talán nekünk volt a legjobb tempónk ma.”

„Örülök, bár stresszes, meleg és izzadós futam volt, szóval kicsit elfáradtam, de nagyszerű munka a csapattól, három dobogónál járunk zsinórban. És 1,8 másodperces kerékcsere a srácoktól!”

Norris azt is elmagyarázta, hogy a Pirelli és az FIA által a gumigondok miatt előírt 18 körös etapmaximum és az emiatti háromkiállásos miért tette még nehezebbé a futamot a katari hőség mellett:

„A három kiállás sokkal nehezebbé tette fizikailag, mivel sokkal jobban lehetett nyomni. Még az utolsó etapban is szinte tövig nyomtuk a gázt végig. Talán az egyik legkeményebb versenyem volt valaha bizonyos tekintetben. De ez egy jó kihívás. Gratulálok Oscarnak, nem hibázott, és persze Max sem ismét.”

f1-piastri-mclaren-katar-1

Piastri elfáradt, de így is poénkodott

A csapattárs Piastri szemmel láthatóan még jobban elfáradt, mint Norris, az interjú előtt le is kellett ülnie. Azonban amikor Coulthard közölte vele, hogy a Nap versenyzője-díjat megkapta, így is futotta egy poénra az erejéből: „Azt hittem, azt fogod mondani, hogy megint kaptam egy öt másodperces büntetést pályaelhagyásokért, most eléggé megijesztettél!” – utalt az újonc ausztrál a pénteki időmérőre, amikor a nyilatkozata közben tudta meg, hogy elvették a körét és hátrébb csúszott a rangsorban.

„Nyilván nagyon-nagyon boldog vagyok. Az első kanyar jó volt, egyértelműen ez volt a terv a futam előtt. De igen, lenyűgöző volt a tempó, egyértelműen életem legkeményebb versenye volt. Akartam mondani, hogy Lando is csak azért állt, mert kötelező, de még mindig áll, szóval…”

A fizikai kihívásokról így nyilatkozott Piastri: „Igen, forróság volt. És ahogy Lando is mondta: a három kiállás révén szinte végig padlógázzal mentünk, szóval 57 időmérős kört teljesítettünk. Nagyon jó verseny volt, örülök, hogy egyben maradtak a gumik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: