DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 5. péntek
F1

McLaren az Aston elleni harcról: „Fernandót kell levadásznunk”

Zak Brown és Andrea Stella szerint is elkapható még az F1-es konstruktőri negyedik helyért zajló csatában az Aston, ahol szintén kemény harcra számítanak.

Ellentétesen alakul az Aston Martin és a McLaren 2023-as idénye a Formula-1-ben: míg előbbi roppant erősen és dobogós helyezések sorával kezdett, mostanra viszont hátracsúszott az erősorrendben, addig utóbbi haloványan indította a szezont, jelenleg viszont több helyszínen is a második erőnek számít a Red Bull mögött.

Legutóbb Japánban ez különösen szembeszökő volt, hiszen a McLaren kettős dobogót zsebelt be, míg az Aston Martin mindössze egy nyolcadik pozíciót tudott felmutatni. Ennek köszönhetően a wokingiak óriásit kiharaptak a riválissal szembeni hátrányukból, s bár még mindig 49 pont a különbség az Aston javára a konstruktőri negyedik helyen, sokak szerint a trendeket látva ez még behozható.

f1-aston-mclaren-2023-2



Így vélekedett erről a suzukai futam után Lando Norris is, aki azzal szúrt oda az Aston Martinnak, hogy a McLarennél két versenyzővel képesek erős pontokat szerezni, míg ez egyes ellenfelekről nem mondható el, utalva többek között Lance Stroll formájára. Norris főnöke, Andrea Stella úgy érzi, csak magukkal kell foglalkozniuk, s az eredmények magukért fognak beszélni:

„Gondolni sem akarok arra, hogy bárkinek is szüksége lenne erre a belógatott répára célként ahhoz, hogy még jobban nyomja” – idézi a McLaren csapatfőnökét a Motorsport.com. „Bízom benne és hiszem, hogy mindenki a fenntartható lehető legnagyobb tempóban hajt. Ha elkezdünk arra gondolni, hogy negyedikként kell végeznünk és negyedikként végezhetünk, mindenki azt mondaná: ’Andrea, tisztában vagyunk vele, nem kell elmondanod és nem kell a világgal is tudatni’. Csak igyekszünk a lehető leggyorsabbak lenni, ez az attitűdünk.”

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown a Sky Sports F1-nek szintén bizakodva nyilatkozott az Aston elleni harcról: „Egyértelműen meg lehet csinálni. Csak annyit tehetünk, hogy a lehető legversenyképesebbek vagyunk minden hétvégén. Fernandót kell levadásznunk, ami sosem könnyű, sosem írhatjuk le őt. Szükségünk van még néhány ilyen sok pontot hozó hétvégére, ahol esetleg az Aston pedig nem fér be a pontszerzők közé. Matematikailag lehetséges, úgyhogy tovább kell nyomnunk, csak ezt tehetjük.”

f1-aston-mclaren-2023-1

„Fantasztikus munkát végez a csapat, hétről hétre remekül teljesít. A Red Bullt próbáljuk utolérni, és csak annyit tehetünk, hogy egy-egy tizedet lefaragunk, de Max eléggé domináns. De úgy vélem, erősek leszünk a következő versenyen, úgyhogy tovább nyomjuk. A lehető legmagabiztosabb vagyok annak kapcsán, hogy mindenhol erősek leszünk, de tudjuk, hogy lesz néhány pálya, amely jobban kedvez a mi autónknak, mint a többieknek: jók vagyunk a nagy tempójú részeken, amilyen Katar is, szóval erősek leszünk ott.”

 

Kemény F1-es harcra számít az Aston Martin

Természetesen a másik fél, a még mindig pontelőnyben lévő Aston Martin sem feltartott kezekkel vonul csatába: Mike Krack csapatvezető hosszú és kemény küzdelemre számít a McLaren ellen.

„Kemény a csata. Úgy gondolom, a következő futamokra kell figyelnünk. A maximumot kell nyújtanunk megbízhatóság terén, ami nem jött össze Japánban, hiszen egy autónk jutott el a célig. Szóval nem hibázhatunk és magunkra kell fókuszálnunk. Nem tudjuk befolyásolni, ők mit csinálnak. De lesz néhány sprint, valószínűleg párszor esni is fog. Szóval hosszú és kemény harc lesz. Mindig magabiztos vagyok, de jobbnak kell lennünk megbízhatóság szempontjából és plusz teljesítményt kell találnunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: