DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 20. csütörtök
F1

„Mi ketten szerezzük a pontokat” – Norris az Aston utoléréséről

A mclarenes behozhatónak érzi a 49 pontos hátrányukat a konstruktőri negyedik helyezetthez képest, és nem is annyira burkoltan beszólt a rivális csapatnak.

Egyértelműen a második erőt jelentette a McLaren a hétvégi Formula-1-es Japán Nagydíjon: Oscar Piastri és Lando Norris már az időmérőn is a második és a harmadik helyre kvalifikálták magukat, s ugyanezt a két helyezést birtokolták a vasárnapi futam leintésekor is, csak épp fordított sorrendben.

A wokingi istálló ezzel 33 pontot zsebelte be Suzukában, ők gyűjtötték a legtöbb világbajnoki egységet a hétvégén. Ráadásul ennek köszönhetően óriásit közeledtek a konstruktőri vb-tabella negyedik helyét elfoglaló Aston Martinra, amelynek pilótái mindössze négy ponttal gazdagodtak Fernando Alonso nyolcadik pozíciója révén.

f1-norris-piastri-suzuka-mclaren-1



Így bár az Aston a szezon elejének meglepetéscsapata volt, és sokáig az összetett ezüstéremre is esélyesnek tűntek, most úgy fest, a Mercedes és a Ferrari elleni csata helyett inkább lassan a nagy ütemben felzárkózó McLarenre kell összpontosítaniuk, hogy ne csússzanak hátra egészen az ötödik pozícióig.

Márpedig Norris szerint esélyük van arra, hogy idény végéig elkapják az Astont: amikor a suzukai sajtótájékoztatón erről kérdezték, a brit pilóta nem is annyira burkoltan célzott arra, hogy a rivális gárda szinte csak Alonso pontjaira támaszkodhat, Lance Stroll teljesítményére nem igazán.

„Igen. Nem gondoltam, hogy ennyire közel vagyunk. De ha 49 pont, akkor egyértelműen így gondolom” – fogalmazott Norris az Aston Martin befogása kapcsán. „Nincs túl sok verseny már hátra. Biztos vagyok benne, hogy lesz néhány, ahol az Aston némileg erősebb lesz.”

f1-norris-piastri-suzuka-mclaren-2

„De úgy vélem, jelenleg az az erősségünk néhány kivételtől eltekintve az összes csapattal szemben, hogy nekünk két pilótánk harcol ezekért a helyezésekért és pontokért. És nem minden istálló mondhatja el ezt magáról pillanatnyilag. Úgyhogy szerintem ez segít nekünk. Tudunk segíteni egymásnak, tudjuk használni egymást, és úgy gondolom, ez egy komoly előny most sok más csapattal szemben.”

„Felfelé ívelő tendenciát mutatunk. Szépen fejlődünk, és az ilyen napok, mint ez a vasárnap, ékesen bizonyítják mindezt. Még ha tudom is, hogy lesznek keményebb versenyek is a következők között, ahol nem alakulnak ennyire egyértelműen a dolgaink, mint most, az idei szezonban elért fejlődésünk akkor is egészen hihetetlen, aminek szerintem a bizonyítéka az is, hogy 18 vagy 19 másodperccel a győztes mögött végeztünk. Úgyhogy büszke vagyok mindenkire, és tovább fogjuk nyomni” – mondta el az elmúlt hét versenyből negyedszer másodikként végző pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: