DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Brown a csapatutasításról és Piastri szerződéséről

Dupla dobogóval zárta a McLaren a Japán Nagydíjat – Zak Brown elégedetten nyilatkozott mindkét pilótájáról, és folytatná a pódiumos helyezések bezsebelését.

Oscar Piastri a második, míg Lando Norris a harmadik helyről vághatott neki a Japán Nagydíjnak – a két előkelő pozíciót meg is tudták őrizni, ám fordított sorrendben. Habár Norris egy remek rajtot követően ott tudott lenni Verstappen mellett az első kanyarban, a konstruktőri világbajnokságot megnyerő Red Bull hollandja ellen nem találtak ellenszert.

A McLaren elnök-vezérigazgatója, Zak Brown a leintést követően a pilótáiról és az alakulat többi tagjáról is elégedetten nyilatkozott: „Fantasztikus munkát végzett a csapat. Nagyon jó volt látni Oscar első dobogós helyezését, Landónak pedig már csak eggyel kell előrébb végeznie, de nem szabad telhetetlennek lennünk.”



„Sokat kell még tennünk érte, de a McLaren összes dolgozója elképesztő munkát végzett annak érdekében, hogy a szezon második fele így alakuljon. Sok futamunk van még hátra” – tette hozzá az amerikai üzletember.

Csapatutasítás, szerződéshosszabbítás

A héten érkezett a bejelentés, miszerint Piastri 2026-ig hosszabbított szerződést a wokingiakkal – eddigi teljesítménye alapján a McLarennek minden oka megvolt rá. Zak Brown így értékelte az ausztrál aláírását és a mai dobogós helyezését:

„Nagyon büszke vagyok. Örülök, hogy az előző hétvégén aláírtuk vele a szerződést, hiszen a mai nap után lehet, hogy feljebb ment az értéke” – tette hozzá viccelődve a vezérigazgató.

Csapatutasítást is láthattunk a futamon a wokingiaktól: Piastri a VSC-fázis alatt ment ki kereket cserélni, míg Norrisnál erre később került sor. Emiatt a brit visszaesett csapattársa mögé a harmadik helyre, ám gyorsan utolérte – a McLaren kérésére pedig Piastri visszaadta Norrisnak a második pozíciót.

Zak Brow így indokolta az utasítást: „Nem volt nehéz meghoznunk a döntést. Lando frissebb gumikon volt, így ez volt a logikus lépes. Mind a két autónk a pódiumon végzett, ez egy nagyszerű befejezése a hétvégének.”

Egy érdekes statisztika

A 2023-as szezonban két pilóta állhatott fel eddig legtöbbször a dobogó második fokára – Sergio Perez és Lando Norris is négyszer. Zak Brown így véleményezte ezt az adatot:

„Szerintem Landónak annyira nem tetszik ez a statisztika… Mindenesetre úgy gondolom, hogy lesz még a szezonban dobogós helyezésünk, hiszen bőven van futam hátra. Van néhány csapat, akiket továbbra is üldözni fogunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: