DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Verstappen direkt bosszantotta csapatát

Tudta, hogy nem lelkesednek a plusz kerékcseréért, úgyhogy csak azért is bedobta ötletként. Az F1-es világbajnok állítja: remek a viszonya a mérnökével.

Már a pénteki Q2 után is előkerült témaként Max Verstappen és mérnöke, Gianpiero Lambiase kapcsolata, s a vasárnapi Formula-1-es Belga Nagydíjon ismét hallhattunk a megszokottnál talán élesebb üzenetváltásokat közöttük. Előbb a kerékcseréket megelőzően (amikor még másodikként haladt) jelezte a mérnök a holland felé, hogy „használja a fejét”, majd amikor a másik autó, azaz Sergio Perez taktikájáról érdeklődött a címvédő, Lambiase nyomatékosan jelezte kétszer is: „csak kövesd az utasításaimat, Max, köszönöm”.

A hajrában aztán Verstappen már-már megszokott módon bedobta egy újabb tempóvisszavételre irányuló kérés után, hogy inkább megnyomja és csináljanak a végén egy extra kiállást a leggyorsabb körért járó bónuszpontért, de Lambiase újfent letorkolta, hogy „ma nem”.

A leintés után a harmadik F1-es címe felé menetelő versenyző úgy nyilatkozott a Sky Sports F1-nek, hogy „50-50 százalékban” szánta tréfának a felvetést. „Az autó remekül működött. Nyilván szeretnének mindent az irányításuk alatt tartani, de én ülök az autóban, én érzem a gumik viselkedését. Ők látják a számokat, de ez az érzésen is múlik, és úgy vélem, miután elmondják, hogy mit látnak, meg tudom ítélni, mennyire nyomjam. És szerintem ez jól működik most nálunk” – magyarázta Verstappen, aki később hozzátette:

f1-verstappen-redbull-spa-win-1



„Csak bosszant, hogy nem szeretnek extra bokszkiállást csinálni, úgyhogy csak azt akartuk, hogy érezzék kicsit kényelmetlenül magukat, hogy hátha úgy gondolják, hogy nyomni fogom az újabb kerékcseréért. Tudom, hogy a csapat nem szeret plusz kiállást végrehajtani, de szeretem megemlíteni nekik, hátha kicsit idegesek lesznek. Aztán tetszett a reakció, hogy ’ó, nem, ma nem csinálunk’. Rendben van ez. Jól ismerjük egymást és nagyon jó a kapcsolatunk.”

Verstappen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy remek a kapcsolata Lambiaséval: „Mindig is a teljesítmény fontos részeként tekintettem erre: nem is csak a versenymérnökkel, hanem mindenkivel, aki közel van hozzád, mint a teljesítménymérnök és a többiek. Nyilván az évek során jobban kialakul egy kapcsolat, jobban megismeritek egymást.”

 

Nem akart idiótának tűnni a Red Bull

Christian Horner, a Red Bull F1-es csapatfőnöke elmondta, hogy nem vették komolyan Verstappen kérését az extra kiállásról, és azt is elmagyarázta, miért nem fordult meg a fejükben, hogy ráhajtsanak a leggyorsabb körért járó egy pontra is:

„Nem akartunk túl kapzsik lenni, hiszen megnyertük szombaton a sprintet, vasárnap kettős győzelmet arattunk, nem akartuk ezt bárhogy is kockáztatni, hogy idiótának tűnjünk. Nem hiszem, hogy bárki is nyugtalanul fog aludni az elherdált egy pont miatt” – mondta el Horner, hozzátéve, hogy a gumikopás miatt is aggódtak az utolsó etapra feltett lágy abroncsoknál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: