DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Miért ütközött össze Sainz és Piastri?

Egy koccanás hamar lenullázta Sainz és Piastri versenyét – a két pilóta nem ért egyet azt illetően, hogy miért ért ilyen keserű véget számukra a Belga Nagydíj.

A Belga Nagydíj első kanyarjában rögtön véget ért az egyaránt kiváló rajthelyről induló Carlos Sainz és Oscar Piastri versenyének érdemi része, miután Hamilton, a spanyol és az ausztrál nem fértek el egymás mellett a visszafordítóban, s a kettejük közti koccanásban mindkét autó olyan mértékben károsodott, hogy nem juthattak el vele a kockás zászlóig. A Ferrari negyedik helyről rajtoló spanyol versenyzője nem érzi úgy, hogy hibázott volna:

„Lewist támadtam, hogy megelőzzem az első kanyarban. Szerintem a manőver lényegi része már megvolt, amikor Oscar hirtelen hozzáért a jobb hátsómhoz. Hogy őszinte legyek, eszemben nem volt, hogy gondol egyet, és bejön harmadikként az egyes kanyarba, ráadásul úgy, hogy ennyire belül van” – mondta Sainz, aki úgy érzi, a tapasztalat hiánya okozta a történteket, aminek köszönhetően mindketten nulláztak Spában:

spa-start-ferrari



„Hét-nyolc éve versenyzek Spában, és bárki próbálkozott ilyen manőverrel belül, annak mindig baleset, ütközés lett a vége. Ha visszanézzük a korábbi itteni rajtokat, láthatjuk, hogy rendszerint ez történik. Talán a tapasztalatlanságból fakadt ez a hiba, de hát ez van… Nem vártam volna, hogy ott lesz, egy ponton láttam a tükörben, hogy egészen a falnál van, de sokkal inkább a Lewisszal való harcra koncentráltam. Nem vétettem el a csúcspontot, semmi ilyesmi, Lewist támadtam, Oscar pedig megpróbált Lewist és engem is támadni, ami szerintem kissé optimista gondolat volt” – zárta szavait a spanyol.

Piastri szerint egyiküknek sem volt helye

A szombati sprint hőse, a tegnap még második helyen záró Piastri aligha meglepő módon nem pontosan így emlékszik a történtekre: „Jól kaptam el a rajtot, Carlos hátsó kerekének vonalában voltam. Egészen keményen jobbra mozdult, blokkoltak a kerekei, nekem pedig el kellett kerülnöm őt” – kezdte felidézni az ausztrál az esetet. „Vagy ott kellett maradnom, ahol vagyok, vagy meg kellett próbálnom bátran még jobban mellé érni.”

piastri-spa

Piastri nem foglalt állást egyértelműen, hogy melyikük hibázott, és egyáltalán hibázott-e bármelyikük, hiszen mint elmondta, szeretné kielemezni az esetet: „Láttam a videót, nehéz helyzet. Carlosnak nem sok helye volt kívül, de túl sok lehetőségem nekem sem volt. Szóval ez nem egyszerű. Biztos vagyok benne, hogy megvizsgáljuk majd, csinálhattam volna-e máshogyan ezt-azt. Egyszerűen csak sajnálom, hogy ilyen korán kiestem…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: