DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Ezért vált meg Szafnauertől az Alpine

Alig másfél évvel a kinevezése után már távozik is a franciák F1-es csapatfőnöke: a helyét ideiglenesen átvevő alelnök szerint elmaradtak az eredmények.

Az F1-es Belga Nagydíj pénteki napján szinte a semmiből jelentette be az Alpine, hogy a versenyhétvége után távozik Otmar Szafnauer csapatfőnök, Alan Permane sportigazgató és Pat Fry műszaki vezetőutóbbinak a szerződtetését már be is jelentette a Williams. A nemrég az Alpine Motorsports alelnökévé kinevezett és most a csapatvezetői teendőket is ideiglenesen magához ragadó Bruno Famin így felelt arra a kérdésre, miért váltak meg mindössze 18 hónappal a kinevezése után Szafnaeurtől:

„Nem voltunk ugyanazon a vonalon vagy idővonalon, hogy hogyan zárkózzunk fel vagy érjük el a célzott teljesítményt, úgyhogy úgy döntöttünk, elválnak az útjaink” – fogalmazott a Formula.hu jelenlétében a pénteki csapatfőnöki sajtótájékoztatón Famin, aki a pontosabb részletekre irányuló kérdésekre így reflektált:

f1-szafnauer-alpine-rossi-permane



„Úgy gondolom, másképp láttuk ennek a módját. És persze ez igaz az időzítésre is, de szerintem nem teljesen úgy láttuk a dolgokat.”

 

Nincs veszélyben az Alpine 100 versenyes terve

Nem Szafnauer az egyetlen, akit érintenek az átszervezések az Alpine-nál, hiszen nemrég távozott az elnök-vezérigazgatói posztról Laurent Rossi, akinek a helyét Philippe Krief vette át (a fenti képen sorban Permane, Szafnauer és Rossi látható). Famin azonban állítja: ez a sok átalakítás része a franciák sokat hangoztatott 100 nagydíjas tervének, amelynek végén a vb-címért szeretnének harcba szállni az F1-ben.

„Ami most történik, az a második szakasza az Alpine tervének. Nem hátrafelé megyünk, hanem előre. Természetesen ez sok változás, de egyúttal egy lehetőség is arra, hogy megszilárdítsuk az alapokat, hogy tovább haladhassunk és gyorsabbá válhassunk.”

„A kulcscél, hogy a lehető leghamarabb futamokat és bajnokságokat akarunk nyerni. Folyamatosan fejlesztenünk kell az autónkat, a teljes csomagot versenyről versenyre és évről évre. Tudjuk, hogy ez nem könnyű. Tudjuk, hogy alapvetően a szabályváltozások jó mérföldkövet jelentenek a rangsor megváltoztatásához és ez észszerű cél, de nem ez lesz a lépés, folyamatosan fejlődni fogunk addig.”

Famin azt is elmondta, mi lesz a feladata ideiglenes csapatfőnökként a nyári szünet során és egyúttal azt is megjegyezte, hogy idén elmaradtak a várt eredmények: „Fel fogom mérni az egész csapatot, hogy mi a valós helyzet, és ki fogom használni az ehhez szükséges időt. Az eredmények nem felelnek meg a várakozásoknak. Tavaly negyedikek voltunk, a cél az volt, hogy ezt megtartsuk és talán közeledjünk a harmadikhoz. Nem tartunk ott, ahol akarunk, és keményen fogunk dolgozni az enstone-i és viry-i csapatokkal, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozzuk ki az autóból.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: