DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 6. szombat
F1

Leváltották az Alpine vezérigazgatóját

Távozik pozíciójából Laurent Rossi: bár marad a márka alkalmazásában, az F1-be nem lesz többé beleszólása. Az új CEO Philippe Krief.

Philippe Krief márciusban csatlakozott az Alpine-hoz a mérnöki részleg és a termékteljesítmény alelnökeként. A szakember korábban az Alfa Romeo műszaki igazgatója és a Ferrari kutatás-fejlesztési részlegének vezetője volt.

Laurent Rossi az Alpine-nál marad, a csoport átalakulásához kapcsolódó különleges projektekért felel majd – ebben a státuszban nem lesz ráhatása a Formula-1-re. A Renault Csoport vezérigazgatójának, Luca de Meónak jelent majd.



Krief kinevezése egy közelmúltban történt másik fontos változást követ a struktúrában: a Renault neve alatt futó motorrészleg korábbi vezetője, Bruno Famin lett az Alpine Motorsports alelnöke. A rangsorban Otmar Szafnauer csapatfőnök Famin alatt helyezkedik el, utóbbi közvetlen felettese lesz Krief.

Két és fél év az Alpine élén

Laurent Rossi neve 2021-ben került a Formula-1-es köztudatba, amikor a Renault gyári csapata Alpine-ná alakult – gyakorlatilag azt a pozíciót töltötte be Enstone életében, melyet korábban Cyril Abiteboul. Rossi 100 versenyes tervet jelölt ki, amely alapján a csapatnak 2024-re rendszeres dobogóesélyessé kell válnia – jelen állás szerint ettől messze tart a konstruktőri versenyben csak hatodik istálló.

 

Idén Rossi azzal került be a hírekbe, hogy a gyenge szezonkezdetet követően a francia tévének nyilatkozva élesen kritizálta a csapatot, az istálló „amatőr” munkáját emlegetve – miközben Otmar Szafnauer állítása szerint a csapat nem tudott arról, hogy a vezérigazgató ennyire elégedetlen lenne velük. Felmerült, hogy a csapatfőnök pozíciója is meginoghat – de jelek szerint helyette Rossinak kellett távoznia.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: