DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nem hat az Alpine-ra a vezérigazgató dorgálása

Nem Laurent Rossi kritikájának eredménye a csapat jó szereplése a Miami Nagydíjon – olyannyira, hogy Otmar Szafnauerhez akkor jutott el főnöke nyilatkozata, mikor megkérdezték róla.

Jelzi, mekkorák a gondok az Alpine csapatánál, hogy a vállalat vezérigazgatója, Laurent Rossi nyilvánosan ostorozta az istállót idei teljesítménye miatt – még az „amatőrizmus” szó is elhagyta a száját, utalva a bahreini és bakui kálváriára.

„Csalódást keltő, valójában pedig rossz. Gyengén kezdtük a szezont, az pedig világos, hogy a tabellán elfoglalt helyünk nem méltó a befektetéseink mértékéhez. Valójában nagyon messze vagyunk az idei évre kitűzött céljainktól… Nem csak a nyilvánvaló teljesítményhiányról van szó, hanem egy olyan mentális állapotról is, ami nem méltó a csapat korábbi színvonalához” – mondta Rossi. Szavai még a Miami Nagydíj kvalifikációja előtt hangzottak el, melyen Pierre Gasly ötödik, Esteban Ocon nyolcadik rajthelyet szerzett.

„Az első futam különösen frusztráló volt, mert megjelent nálunk egyfajta amatőrizmus, ami egy rossz eredményhez vezetett. Egyszerűen középszerűen, rosszul teljesítettünk. Baku pedig nagyon hasonlított Bahreinre, ez pedig elfogadhatatlan” – tette hozzá az Alpine vezérigazgatója.

A csapatfőnökhöz el sem jutott Rossi dorgálása

Súlyos szavak a vállalat első emberétől, melyeket tekinthetnénk egy figyelmeztetésnek is a csapat tagjai irányába: itt az idő végre teljesíteni. Otmar Szafnauer reakciója azonban nincs összhangban Rossi hangnemével: mikor a csapatfőnöket szembesítették, még csak nem is volt tisztában azzal, mit mondott főnöke.



„A szalagcímet láttam, de nem volt időm elolvasni” – válaszolta Autosportnak Szafnauer. A csapatvezető azt sem tudja, mi sarkallhatta Rossit erre a megszólalásra: „Ötletem sincs, meg kell őt kérdezni. Én is meg fogom kérdezni, de ez a hétvége olyan sűrű volt, hogy nem volt idő beszélni róla.”

Ami Rossi nyilatkozatának tartalmát illeti, Szafnauer így reagált: „Az igaz, hogy Bakuban alulteljesítettünk. A versenyzők egymásnak ütköztek Ausztráliában, az első versenyen pedig egy csomó büntetést kaptunk, kezdve Esteban rossz rajtpozíciójával. Nem kezdődött simán a szezon, talán azért tette ezeket a megjegyzéseket. De el kell olvasnom őket.”

„Nem lesz nagyobb nyomás rajtunk attól, hogy ilyeneket olvasunk az újságban” – emelte ki Szafnauer, hogy nem érzik Rossi nyilatkozatát sürgetésként. „Itt mindenki jól akar teljesíteni. Nagyon tapasztaltak vagyunk, a szakembereink és mérnökeink a legmagasabb szinten vannak, a nyomást mi helyezzük magunkra.”

Az Alpine idei legjobb ponttermése

Szafnauer szavai alapján nem Rossi pressziójának eredményeként, de a csapat idei egyik legeredményesebb hétvégéjét zárta Miamiban: nyolcadik és kilencedik pozícióval hat egységet szereztek, megismételve a Dzsiddában mutatott teljesítményt. Elsősorban az ötödik helyről rajtoló Gasly szerepelt látványosan, a futam elején negyedik és még a leintéshez közeledve is hatodik helyen haladt, bár végül be kellett érnie a nyolcadik pozícióval. Esteban Ocon közben kemény gumin rajtoló taktikával hozta a kilencedik pozíciót – késői kiállása révén ő is haladt előkelő pozícióban, harmadik is volt egy ponton.

„Elégedettséget merítünk hétvégi Miami teljesítményünkből, amely kettős pontszerzéssel teljesedett ki Pierre és Esteban kitűnő versenyeit követően. Versenytempónk erősnek tűnt, jól kezeltük a gumikat, így tudtunk harcolni a körülöttünk levőkkel. Egyértelmű, hogy előnyre tettünk szert néhány tavalyi rivális csapathoz képest, Pierre majdnem maga mögött tudta tartani a Ferrarit és a Mercedest a végén, Esteban pedig a hosszú első etapon tartotta a vezető autók tempóját” – értékelte a Miami Nagydíjat Szafnauer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: