DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Néha amatőrök benyomását keltjük – Rossi többet vár az Alpine-tól

Elfogadhatatlan, amatőr – ezekkel a szavakkal jellemezte az Alpine idei teljesítményét az istálló vezérigazgatója, aki mentalitásbeli problémákat is lát.

A tavalyi konstruktőri negyedik helyet követően nagy elvárásokkal vágott neki az F1 2023-as évadának az Alpine alakulata: a franciák nem titkolt szándéka volt, hogy közelebb kerüljenek a Red Bull, a Ferrari és a Mercedes által alkotott top 3-hoz. Az eddigi négy futam alapján kijelenthető, hogy ezt a célt az Alpine helyett az Aston Martinnak sikerült elérnie, az enstone-i istállót pedig egyelőre a gyengén kezdő McLaren is megelőzi a konstruktőri tabellán, igaz, Melbourne-ben pontszerző helyen haladva ütközött egymással Pierre Gasly és Esteban Ocon, súlyos pontoktól megfosztva ezzel a csapatot.

Az Alpine vezérigazgatója, Laurent Rossi a Miami Nagydíj kvalifikációja előtt erős kritikával illette csapata eddigi 2023-as teljesítményét. „Csalódást keltő, valójában pedig rossz. Gyengén kezdtük a szezont, az pedig világos, hogy a tabellán elfoglalt helyünk nem méltó a befektetéseink mértékéhez. Valójában nagyon messze vagyunk az idei évre kitűzött céljainktól… Nem csak a nyilvánvaló teljesítményhiányról van szó, hanem egy olyan mentális állapotról is, ami nem méltó a csapat korábbi színvonalához. – mondta a francia szakember a Canal Plusnek.



„Az első futam különösen frusztráló volt, mert megjelent nálunk egyfajta amatőrizmus, ami egy rossz eredményhez vezetett. Egyszerűen középszerűen, rosszul teljesítettünk. Baku pedig nagyon hasonlított Bahreinre, ez pedig elfogadhatatlan” – fakadt ki Rossi. Emlékezetes, hogy az idénynyitón Esteban Ocon háromszor is időbüntetésben részesült, miután először rosszul állt fel a rajtrácsra, majd a szerelők túl hamar kezdtek el dolgozni az autóján, végül pedig egy bokszutcai gyorshajtással „koronázta meg” versenyét az egyszeres futamgyőztes francia.

Rossi hangsúlyozta, hogy hibákat mindenki követhet el, a lényeg, hogy tanuljon belőle a csapat, ez azonban nem történt meg a franciák háza táján. „Természetesen bárki követhet el hibákat, hisz az alapelv az mondja, hogy a hibáidból tanulsz. De ehhez a következtetést is le kell vonni, ha pedig ugyanazt a hibát követed el kétszer is, az azt jelenti, hogy nem sikerült tanulnod az esetből és nem vállalod a felelősséget, ami elfogadhatatlan” – zárta a vezérigazgató.

A francia véleménye a Miami GP szombati időmérőjét követően valószínűleg enyhült valamelyest, Pierre Gasly ugyanis az ötödik, Esteban Ocon pedig a nyolcadik rajtkockából várhatja majd a piros lámpák kialvását a vasárnapi futamon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: