DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Nizzában és Madridban is lehet F1-es futam?

Franciaország egy városi F1-es nagydíj lehetőségét vizsgálja, Madridban pedig magabiztosak a jövőt illetően, de egyiket se vegyük készpénznek.

Emmanuel Macron francia miniszterelnök pozitívan fogadta azt az ötletet, hogy újra F1-es futamot rendezzen az ország: azonban a tervek szerint nem egy, már meglévő, megfelelő licensszel rendelkező pálya kaphatná meg ezt a jogot, hanem Nizzában szeretnének egy városi nagydíjat összehozni.

Franciaországban 2018-tól 2022-ig volt legutóbb F1-es időszak, a Paul Ricard pálya adott otthont a futamoknak, de a szerződést nem hosszabbították meg a tavalyi nagydíjat követően. 

A Nice-Matin lap szerin a nizzai polgármester már hivatalosan is arra kérte Macront, hogy támogassa a helyi városi F1-es futamot. Macron azt válaszolta, hogy egyetért a francia F1-es nagydíj ötletével, fontos lenne, hogy rendezhessenek ilyet, de arra kéri az illetékeseket, hogy minden szempontból vizsgálják meg a lehetséges helyszíneket és forgatókönyveket.

f1-france



Jean Alesi viszont azt tette hozzá az ügyhöz, hogy most azért nincs Francia Nagydíj, mert a politika nem támogatta azt a Paul Ricard-on, és ez a fő oka annak, hogy nem hosszabbítottak szerződést.

A nizzai lap szerint a városban szeretnének F1-es futamot rendezni, hajlandóak is tenni érte, de kell az országvezetés támogatása ahhoz, hogy ez létrejöhessen.

 

Madridban is mozgolódnak

Arról már az év korábbi szakaszában is volt szó, hogy Madrid is szeretne csatlakozni az F1-hez, méghozzá akár Barcelona helyett, akár a másik spanyol helyszín mellett. José Vicente de los Mozos, a pálya vezetője szerint most már közel vannak ahhoz, hogy tető alá hozhassák az ügyet, tudja, hogy mikor írhatják alá a szerződést, és eddig mindent tökéletesen megcsináltak, amit kértek tőlük.

Szerinte egyébként a nagydíj 500 millió eurót hozhatna a régiónak, és úgy fogalmazott, hogy nem futam lenne, hanem egy élmény, méghozzá Európa legjobbja,

Az Europa Pressnek adott nyilatkozat azért érdekes, mert Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója nemrég még arról beszélt, hogy valószínűtlen a két spanyol F1-es futam egymás mellett, Barcelonával pedig nagyon elégedettek, és a jövőt illetően is azok. Hozzátette, hogy most már nem európai naptárban gondolkodnak, hanem egyre több helyre szeretnék elvinni a sportágat, ezért egy új európai helyszín bekerüléséhez nagyon sok mindennek teljesülnie kellene.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: