DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Három ellenféllel is számol Verstappen

Egyre valószínűbb a száraz futam Kanadában – a pole-pozíciós a lehetséges kihívók egyikének Alonsót tartja, de a spanyol szerint még nem teljesen működnek a fejlesztések.

A Kanadai Nagydíj szombati napját az eső uralta, vasárnap azonban száraz időjárás várható. Pár napja még nagyobb valószínűséggel jósoltak esőt a futam idejére, jelen állás szerint azonban a záporok esélye egyre kisebb a nap folyamán. A délelőtti órákban, 10-12 között lehetséges kis mennyiségű csapadék 30 % valószínűséggel, de 14 órától, a futam rajtja után ugyanez az érték egészen elhanyagolhatóvá csökken az előrejelzés szerint.

Max Verstappen már a tegnapi időmérő után számolt a száraz időjárás lehetőségével. Az egyetlen száraz pénteki szabadedzésen csak hatodik lett a holland, bevallottan nem találta meg a helyes beállításokat, de azért nem tűnt úgy, hogy tartana a száraz pályától.

„Talán száraz lesz holnap, akkor pedig újra változik a helyzet. De általában jó az autónk versenyen” – mondta a parc fermében Danica Patricknek Verstappen. Az FIA-sajtótájékoztatón részletesebben kifejtette: „Szerintem ma már jobb volt a helyzet. Persze esett, de javult az autó általános viselkedése. Holnap pedig, hát majd kiderül.”



„A hosszú etapunk szemlátomást rendben volt, elégedettek vagyunk vele. De mindig vannak dolgok, amelyeken javítani akarunk, és ez is történt. Talán az egykörös tempó nem volt fantasztikus, de emiatt holnap, a versenyen már nem kell aggódnunk” – folytatta.

Pénteken több csapat jól teljesített a száraz pályán, ezért Verstappen is számol három istálló versenyzőivel: „Nehéz megmondani. Fernandónak nagyon jó hosszú etapja volt, de a Ferrarik is kifejezetten erősek voltak a szárazon, és a Mercedest is ide lehet venni. Ezért most kicsit nehéz megmondani” – latolgatta a kétszeres világbajnok, kik lehetnek az ellenfelek.

Az Aston Martin fejlesztései még kevésbé számítanak

Az év legnagyobb fejlesztési csomagját hozta az Aston Martin Kanadába, a padlólemez területe, az oldaldoboz és motorborítás kialakítása is átformálódott az AMR23-ason. Alonso azonban szintén a sajtótájékoztatón arra mutatott rá, egyelőre a tanulási fázisban tartanak, az újítások csak a következő vagy azutáni nagydíjon jelentenek érdemi előrelépést.

„Ezek még korai napok, az új alkatrészek továbbra is kiértékelés alatt állnak, a beállítást pedig még optimalizálni kell az új csomaggal. Szerintem Ausztriában vagy Silverstone-ban fogjuk kihozni belőle a maximumot. A tegnapi második szabadedzés túl rövid volt” – mondta a Nico Hülkenberg büntetésével Verstappen mellől, első sorból rajtoló Alonso.

„De boldogok vagyunk, az új alkatrészek jól beváltak és hozták, amire számítottak. Talán ez egy újabb remek előjel. Meglátjuk, hogy holnap egy száraz futamon kihívást tudunk-e jelenteni Maxra. Én nem hiszem, hogy még azon a szinten a tartanánk, de remélem 20-30 másodperc lemaradásnál kicsit közelebb kerültünk” – tette hozzá a spanyol, hogy valamennyi fejlődés már Montrealban várható.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: