DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ez vezetett Russell és Hamilton ütközéséhez

A Mercedes F1-es mérnöke magyarázta el, hogyan történt Barcelonában az időmérős incidens. Megvizsgálják, hogyan változtassanak a kommunikáción.

Lewis Hamilton és George Russell a spanyolországi kvalifikáció második szakaszának végén ütköztek össze a barcelonai célegyenesben. Mint arról már írtunk, az incidenst az eredményezte, hogy a gyorskörébe belehibázó és így új próbálkozásnak nekifutó Russell nem tudta, hogy csapattársa épp mögé érkezett, míg Hamilton azt gondolta, a fiatalabb brit szélárnyékot akar húzni neki.

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető pályamérnöke a csapat szokásos verseny utáni videójában is említett szélárnyékot az incidens kapcsán – ám olyan vonatkozásban, hogy mindkét versenyzőjük Carlos Sainzcal akarta meghúzatni magát a köre elején:

rus-ham-1_1



„Hogy egyszerűen fogalmazzunk: a pilóták igyekeztek találni egy a körét befejező autót, hogy mögöttük szélárnyékot fogva kezdhessék meg a magukét” – mondta Shovlin. „Ez nagyobb egyenesbeli sebességet jelentett volna neki, ami egy tizedet vagy akár többet is érhetett volna. A körét befejező autó aztán félrehúzódott volna, így a kör többi részét pedig tiszta levegőben teljesíthették volna.”

„A probléma ismét egyszerűen fogalmazva az volt, hogy George és Lewis is Sainzt szemelte ki erre. Lewis a 10-es kanyar környékén került mögé. Aztán ahogy közelített a köre megkezdéséhez, George ott várt, mivel tudta, hogy Sainz érkezik, viszont nem észlelte, hogy Lewis is jön mögötte.”

„Barcelonában, a pályán arra figyeltünk, hogy magára a versenyre koncentráljunk, ne pedig azzal törődjünk, mi történt az időmérőn. Most, hogy itt vagyunk a gyárban, le fogunk ülni és meg fogjuk nézni, hogyan változtassunk a kommunikációnkon annak érdekében, hogy ne zavarjuk össze a pilótákat azzal, hogy nem mondjuk el nekik a teljes képet” – tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: