DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Döntött a Red Bull: Nem adják el az AlphaTaurit – de változások jönnek

Szorosabban együttműködik a két csapat, valamint bővítik az AlphaTauri angliai kirendeltségét. Az olaszországi központot azonban nem fogják bezárni – erről beszél Marko és Tost.

Még februárban látott napvilágot a pletyka, hogy a Dietrich Mateschitz halála után új vezetőséget kapott Red Bull-birodalom fontolóra veszi, megéri-e továbbra is fenntartani az AlphaTauri csapatát. Akkor a német sajtó arról írt, két opció lehetséges: a Nagy-Britanniába költözés vagy a csapat eladása. Még három lehetséges vásárlót is említettek: az Andrettit, a juniorszériákban érdekelt Hitechet, valamint az indiai Mumbai Falcons tulajdonosát.

A sajtóhírt a Red Bull oldaláról többször is cáfolták, az AlphaTauri közleményt adott ki arról, hogy nem eladó a csapat. A jelek szerint azonban a cáfolat ezúttal is csak azt jelentette, hogy a pletykának volt alapja: Helmut Marko egy új interjúban beszélt arról, döntést hoztak, hogy az AlphaTauri a Red Bull tulajdonában marad – azaz igenis opció volt a tulajdonosváltás.

„A döntés megszületett: az AlphaTauri a Red Bull teljes tulajdonában marad, és továbbra is juniorcsapatként működik” – mondta a Formel1.de-nek adott interjúban Marko.



Ugyanakkor fontos változás is várható: „A Red Bull Racinggel való együttműködés szorosabb lesz, a költséglimit és szinergiák szempontjából is. Az érkező Peter Bayer személye és FIA-nál szerzett tudása is nagyon fontos lesz, és a Red Bull Racing is hasznosítani fogja” – beszélt arról Marko, hogy a két csapat az eddigieknél szorosabban fog együttműködni. Ez egybevág Guillaume Dezoteux, az AlphaTauri járműteljesítményért felelős vezetőjének nyilatkozatával, aki a két mérnöki stáb közti szoros kapcsolatot szellőztetett meg.

Nem csukják be a faenzai központot

A friss hírek szerint a kezdeti pletyka másik opciója, azaz a teljes csapat Angliába költöztetése sem fog megvalósulni. Az AlphaTauri székhelye jelenleg Faenza Olaszországban, de Bicesterben is található egy telephely az aerodinamikai részleggel. A kirendeltség létszámát bővítik, így fűzve szorosabbra az együttműködést a nagycsapattal, viszont az olasz központ is megmarad – itt lesz az új csapatfőnök, Laurent Mekies, valamint a vezérigazgatóként érkező Peter Bayer irodája. Erről a szezon végén távozó Franz Tost beszélt:

„Számomra mindig is egyértelmű volt, hogy a csapat Faenzában marad, itt van a teljes infrastruktúra” – nyilatkozta Tost szintén a német lapnak. „Angliában már most sok alkalmazottja van a csapatnak, beleértve a teljes aerodinamikai részleget. A jövőben egyértelműen úgy akarunk mérnököket szerződtetni, hogy ne csak Olaszországból, hanem az angliai bázisról is dolgozhassanak. Szerintem ez segíteni fogja a csapatot, hiszen a múltban nehéz volt Olaszországba csábítani tapasztalt mérnököket, akik 35-40 évesen, családostul nem akartak Olaszországba jönni.”

Átnevezhetik az AlphaTaurit

Tost egy másik kérdést is érintett, amely szintén felmerült már korábban: tulajdonost nem, de új identitást kaphat az AlphaTauri, amelyet 2020-ban neveztek át a Red Bull tulajdonában álló divatmárka után. Az AlphaTauri brand piaca azonban korlátozott, így a Formula-1 reklámértéke nem olyan kedvező: a pakliban van egy újabb átkeresztelés.

„Erről még nem született döntés, ez a Red Bull kezében van. Ők döntik el, hogyan akarják hívni a csapatot a jövőben” – beszélt az átnevezésről tömören Tost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: