DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso újra Hondával? Reagáltak a japánok

Néhány éve még GP2-es motornak nevezte a Honda F1-es erőforrását, de a japánok szívesen látnák a spanyolt az Aston Martinban 2026 után.

Magyar idő szerda hajnalban bejelentették, hogy 2026-tól a Honda ismét teljes valójában részt vesz a Formula-1-ben, méghozzá immár a Mercedesszel így szakító Aston Martin gyári partnereként. A partnerség kezdete persze még messze van, éppen ezért konkrétumok nem hangzottak el a versenyzői felállás kapcsán, de egy pilótával kapcsolatos kérdéseket így sem kerülhettek ki az illetékesek.

Természetesen Fernando Alonsóról van szó, aki korábban versenyzett már Honda-motor által hajtott versenygéppel az F1-ben, de ha azt mondjuk, hogy a közös korszak kudarcnak és feszültséggel telinek minősült, akkor még finoman is fogalmaztunk.

A spanyol ugyanis a japánok előző visszatérése után vezetett a McLarennél, a Honda és a wokingiak együttműködése pedig három éven át szinte csak a szenvedésről szólt. Ennek alighanem a szimbolikus és legemlékezetesebb momentuma volt, amikor a kétszeres F1-es világbajnok Suzukában, azaz épp a motorgyártó hazai nagydíján nevezte „GP2-esnek” a márka hajtásláncát a futamon.

f1-alonso-aston-2



Alonso viszont jelenleg az Aston Martin versenyzője, s bár 2026-ban már 45 éves lesz, ismerve őt, nem lehet kizárni, hogy még akkor is az F1-es mezőnyben fog szerepelni – márpedig ez esetben újra Honda-motoros gépet vezethet. De vajon a Honda vezetőségében rossz szemmel néznék-e, ha az őket nemrég keményen kritizáló pilóta újra náluk versenyezne?

„A pilóták kiválasztása a csapat döntése” – szögezte le az erre irányuló kérdésre válaszolva Koji Watanabe, a HRC elnöke. „Szóval ha az istálló úgy határoz, hogy újra Alonso lesz a versenyzőnk, nem lesz semmi kifogásunk vagy ilyesmink ellene. Akkoriban gyorsítottuk fel a fejlesztéseinket a Formula-1-ben, amikor Alonsóval dolgoztunk együtt, és ez tette lehetővé, hogy világbajnokságokat nyerjünk. Nagyon tiszteljük őt. A versenyzők kiválasztását illetően nem mondom azt, hogy nem fogunk részt venni a csapatmenedzsment munkájában, de a döntés az istállóé. Természetesen fogunk azért javaslatokat és visszajelzéseket adni.”

Az Aston Martin Performance Technologies vezérigazgatója, Martin Whitmarsh, aki az említett időszakban épp a McLarent irányította, hasonló gondolatokat fogalmazott meg Alonsóval kapcsolatban: „Nagyon sokban hozzájárul a csapathoz a pályán és azon kívül is. Természetesen nemrég beszéltem kicsit Fernandóval az irányról, amerre menni szeretnénk.”

„Bizonyára mindenki olyan megjegyzésekre utal itt, amelyek valószínűleg a csata hevében születtek és amelyek sokak számára emlékezetesek lettek, de szerintem érti és tiszteli, amit a Honda csinál. A Honda megnyerte a világbajnokságot 2021-ben és 2022-ben, és hacsak nem győzzük le őket, idén is így fognak tenni. Szóval remek partnereink lesznek, és szerintem ezt Fernando is látja. Talán 2026 kívül esik pillanatnyilag azon, ameddig tervez, de ki tudja… Remélem, néhány évig még itt lesz, és ha olyan fitt és versenyképes lesz, mint most, nagyszerű lenne, ha 2026-ban is az autónkban ülne.”

Arról, hogy miért döntött az Aston Martin a Honda mellett, ide kattintva írtunk és a Formula Podcast friss adásában is beszéltünk:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: