DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Leclerc sokkal többre képes, a Ferrariból valami hiányzik – Mario Andretti meglátásai

Az 1978-as szezon bajnoka, Mario Andretti véleményezte a jelenleg a paddock felett folyamatos kérdőjelként lebegő témákat.

A sprint leértékeli a vasárnapot

Az egyre feszesebb menetrendről és a megújított sprintről talán a címvédésre készülő Verstappen nyilatkozott a legnegatívabban. Andretti ezt nem érzi olyan jelentőségűnek, mint amit sokan beleláttak a kétszeres bajnok megszólalásaiba:

„Szerintem megvan a joga ahhoz, hogy elmondja a véleményét. A sprinteket néhány ember nem kedveli, mások pedig igen. Ha most pilóta lennék, azt mondanám, hogy az eredeti időmérő fantasztikusan van kitalálva. Ennek már nincs szüksége további újításokra. A Formula-1-ben az egyik legizgalmasabb dolog a rajt, és ha ez szombaton is megtörténik… Szerintem nagyban leértékeli a vasárnapi főeseményt” – fogalmazott a holland nézőpontja mellett az olasz-amerikai bajnok a PlanetF1-nek adott interjúban. „Valami újat próbálnak létrehozni, de én mindig a pilóta szemszögéből közelítem meg a dolgot. Max csak el szeretné mondani, hogyan érez ezzel kapcsolatban, amivel semmi gond nincs.”

Leclerc és a Ferrari



A feledhető szezonkezdet után jobb folytatásban reménykedő Charles Leclerc jelenlegi és jövőbeni helyzetéről is kérdezték Andrettit, aki továbbra is kitart a monacói mellett:

„Ne írjuk le ilyen könnyen őt. Nagyon szeretem Charles-ban, hogy keményen próbálkozik. Nem kérdés, hogy az autóval van jelenleg a probléma. Valami olyat próbál kihozni belőle, ami nincs ott” – válaszolta az ötszörös futamgyőztessel szemben szkeptikus kérdésekre Andretti. „Hatalmas értéke van Charles Leclerc-nek, sokkal több mindenre képes. Én a jövő egy világbajnokát látom benne, a megfelelő autóval. Felismeri a saját hibáit, amiért biztos vagyok benne, hogy bünteti magát. Pontosan ezért ül mindig vissza az autóba: hogy eleget tegyen az elvárásoknak.”

Leclerc jövőjét illetően így vélekedik a világbajnok: „Hová tudna menni? Vannak pletykák… Ha Hamilton valóban a visszavonulás közelében lenne, a Mercedes valószínűleg számításba venné. Igen, a helyében oda mennék.”

Egykori csapatának jelenlegi küzdelmeiről is kérdezte a PlanetF1 Andrettit: „Valami most hiányzik belőlük. Ez nem szerencsés, hiszen a Formula-1-nek szüksége van a Ferrarira. Az a jó, ha versenyképesek és elöl vannak. De valamiért most mégsem áll össze a csapatnak a kép. Ennek ellenére mindannyian szeretnénk látni, hogy a mezőny elején harcolnak.”

Alonso új arca

Az idei évben a szinte hamvaiból feltámadt Aston Martin és Fernando Alonso sajátos viszonya is szóba került a beszélgetés során. A spanyol világbajnok szinte „megszelídült” az ikonikus zöld színben pompázó csapatnál, melyre Andrettinek egyszerű magyarázata van:

„Szerintem Alonso hozzáállása őszinte, ezt nem lehet megjátszani. Csak jól érzi magát ott, ahol van, tudja, hogy jó helyre igazolt. Úgy tűnik, képes volt a csapatot kellő szinten motiválni, cserébe megkapja tőlük, amit szeretne” – válaszolt az olasz-amerikai, mielőtt kitért volna Alonso Lance Stroll-lal való viszonyára. „Tisztában van azzal, hogy ennyi idősen már nincs sok éve hátra aktív pilótaként. Ezért igyekszik Lance-ot fejleszteni, segíteni neki jobb versenyzővé válni.”

„Szóval úgy gondolom, tökéletes helyzetben van a karrierje jelenlegi részében. Az, hogy látni rajta, hogy valóban élvezi, egy csodálatos dolog” – zárta a beszélgetést a kétszeres spanyol világbajnok dicséretével Mario Andretti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: