DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Elfogadhatatlan a W14 viselkedése – Wolff

Egy év alatt gyakorlatilag csak a pattogás kiküszöbölése terén lett jobb a Mercedes – véli az F1-es csapatfőnök. Különösen a teljesítményük ingadozása bosszantó.

Eddig újabb nehéz hétvégét teljesít Miamiban a Mercedes: Lewis Hamilton a Q2-ből sem jutott tovább az időmérőn – bár ebben része volt a rossz időzítésnek is –, míg George Russell legalább a top 10-be bejutott, ahol a hatodik pozícióba kvalifikálta magát. A csapat csak a következő, imolai fordulón veti be az első komoly fejlesztési csomagját, de érezhető, hogy már nagyon szabadulnának a jelenlegi helyzettől:

„Úgy gondolom, ez nem egy jó autó” – fogalmazott szombaton Toto Wolff. „Mindenhol gondok vannak. A tempóval, az autó teljesítményével, és nem értjük, miért nem teljesít. Úgy mondanám, hogy összességében nagyon rossz a teljesítmény.”

A Mercedes F1-es csapatfőnöke azt is kiemelte, hogy mi a legbosszantóbb a W14-es kapcsán: „A megértés hiánya teszi ezt az autót egy undok darabbá” – mondta el Wolff, aki szerint ráadásul csak a delfinezés elhagyása terén vált jobbá a konstrukció az egy évvel ezelőtti állapothoz képest:

f1-russell-mercedes-miami



„12 hónap telt el azóta, hogy legutóbb Miamiban jártunk, és az autó csak minimálisan lett jobb. Talán nem pattog az egyenesben, de ez az egyetlen, ami jobb, mint tavaly. Az autó nem elég gyors, és nem értjük, hogy ez miért változik egyik edzésről a másikra. Ez elfogadhatatlan.”

„Úgy vélem, amit szeretnénk a fejlesztésekkel elérni, hogy egy új alapot hozzunk létre, hogy kivehessünk kérdőjeleket az egyenletből és azt mondhassuk, hogy ez vagy az már nem probléma azzal, hogy egy másik koncepcióra váltottunk. Ez történik az első futóművel, valamint vizsgálunk más karosszéria-megoldásokat, amelyek konvencionálisabbak a miénknél, s amelyek más levegőáramlást eredményeznek.”

 

Egyre lassabb a Mercedes Miamiban

A hatodik helyre kvalifikáló Russell arra is rámutatott, hogy ezen a hétvégén különösen szenved a Mercedes: „Az autó egyszerűen nem működik ezen a hétvégén. Rengeteget szenvedünk az egyensúllyal, kicsit pattogunk is, amiről szerintem a csapatok nagy része azt gondolta, hogy már a múlté, de szemlátomást visszatért néhány autónál.”

„Talán túl sima az aszfalt, nem tudom. Az autó jónak érződött az első edzésen, de aztán ahogy javult a pálya tapadása, úgy tűnt, mi egyre lassabbak leszünk” – tette hozzá a fiatal brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: