DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Perez könnyedén levadászta Leclerc-t a sprinten

A kezdeti SC-fázis után hamar megelőzte a pole-ból induló ferrarist a Red Bull mexikóija, aki így megnyerte a szombati futamot. Verstappen a harmadik.

A délelőtti sprintszétlövés eredményének megfelelően Charles Leclerc startolhatott a pole-ból a Formula-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj sprintjén. A monacói meg is őrizte a vezetést Sergio Perez előtt, mögöttük viszont kanyarok át tartó csatát vívott Max Verstappen és George Russell: a két autó össze is ért, de a Mercedes pilótája végül lenyomta a Red Bull címvédőjét.

A mezőny közepén aztán már az első körben baleset történt: Yuki Tsunoda találkozott a fallal, az egyik kerék le is esett az AlphaTauriról. Előbb virtuális, majd igazi biztonsági autós fázis lépett életbe a törmelékek miatt, miközben Tsunoda ki is esett, miután hiába tért vissza a bokszból a pályára, az autója ugyanis keresztbe állt a sérülés miatt.

f1-perez-baku-redbull-sprint



A hatodik kör elején jött az újraindítás: Leclerc és Perez ismét megtartotta a pozícióit, Verstappen viszont egyből visszaelőzte Russellt a célegyenes végén – annak ellenére, hogy előtte az SC-fázis alatt többször is az RB19-es sérülésére panaszkodott, méghozzá joggal: komoly lyukat ütött a Russell-lel történt kontakt az oldaldobozon. Mögöttük Carlos Sainz és a Lewis Hamiltont megelőző Fernando Alonso haladt.

Leclerc nem tudta lerázni DRS-távolságra magáról Perezt, aki így az első adandó alkalommal könnyedén el is ment a ferraris mellett és magához ragadta a vezetést. Ellógni azonban a mexikói sem tudott üldözőjétől, Leclerc folyamatosan az egy másodperces határán billegett – bár egy-kétszer nem nyithatta a hátsó szárnyát a monacói.

Csata nem is alakult ki az éllovas hármas között: Perez behúzta a sprintgyőzelmet, Leclerc viszont maradt a második, elválasztva egymástól a Red Bullokat, így Verstappennek be kellett érnie a harmadik hellyel. Russell megtartotta a negyedik pozíciót, ahogy mögötte is maradt Alonso és Hamilton a sorrend, míg a pontszerző zónát Lance Stroll tette teljessé – azaz a négy nagycsapat versenyzői sajátították ki az első nyolc helyet. Alexander Albon és Oscar Piastri még a tízben.

Vasárnap magyar idő szerint 13 órakor startol majd a bakui nagydíjfutam, amelynek a pénteki időmérő eredményének megfelelő sorrendben vág majd neki a mezőny.

A sprint végeredménye:

1. Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT  
2. Charles Leclerc Ferrari 4.463
3. Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT 5.065
4. George Russell Mercedes 8.532
5. Carlos Sainz Jr. Ferrari 10.388
6. Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes 11.613
7. Lewis Hamilton Mercedes 16.503
8. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 18.417
9. Alexander Albon Williams/Mercedes 21.757
10. Oscar Piastri McLaren/Mercedes 22.851
11. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 27.990
12. Zhou Guanyu Alfa Romeo/Ferrari 34.602
13. Pierre Gasly Alpine/Renault 36.918
14. Nyck de Vries AlphaTauri/Honda RBPT 41.626
15. Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 48.587
16. Valtteri Bottas Alfa Romeo/Ferrari 49.917
17. Lando Norris McLaren/Mercedes 51.104
18. Esteban Ocon Alpine/Renault 1'00.621
  Yuki Tsunoda AlphaTauri/Honda RBPT Kiesett
  Logan Sargeant Williams/Mercedes Nem indult
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: