DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

„Alonsót 30 kör alatt büntették, Sainzt 5 másodperc alatt”

Kiakadt versenyzője melbourne-i büntetése miatt a Ferrari F1-es főnöke: különösen az bosszantotta, hogy most bezzeg gyorsan döntöttek a felügyelők.

Carlos Sainzt öt másodperces büntetéssel sújtották a Formula-1-es Ausztrál Nagydíj végén, amiért az utolsó állórajtos újraindításnál megpöckölte és ezáltal kiforgatta Fernando Alonsót. A szankció olyan szempontból is vitatott sokak szerint, hogy a későbbi sorrend megállapításának Alonso visszakerült a harmadik helyre, miközben a Ferrari spanyolja a büntetés révén még a pontszerzők közül is kicsúszott, mivel a safety caros befutóval az egész mezőny együtt volt.

Ezt tudva Sainz már az autóban ülve, a csapatrádión szinte könyörgött a mérnökének, hogy próbálják rávenni a felügyelőket, hogy legalább a leintésig várjanak az ítélettel, hogy ő is elmondhassa az álláspontját. Főnöke, Frederic Vasseur ugyancsak azért neheztelt leginkább, hogy ezúttal a stewardok rendkívül gyorsan hoztak döntést, miközben két hete Dzsiddában Alonso bokszutcai esete után több mint a verseny fele eltelt, mire kirótták a szankciót.

f1-vasseur-ferrari-aus



„A feladatom, hogy egyszerre lássam a pozitívumokat és a negatívumokat, de ilyen esetben jóval több a negatívum, mert szerintem összességében jó munkát végeztünk” – kezdte értékelését Vasseur. „Carlos nagyon szépen felzárkózott a piros zászló előtti balszerencsés bokszkiállása után, és nagyon szigorú, hogy így büntették a legvégén. Nyilvánvalóan elragadnak az érzelmek egy ilyen helyzetben, hiszen nem vagy messze a dobogótól, a negyedik helyen állsz úgy, hogy messziről kellett felzárkóznod a többiek ingyen kerékcseréje miatt. Nagyon jó munkát végzett.”

„Szerintem órákig vitatkozhatnánk azon, hogy túl kemény-e a büntetés vagy sem. A csapatod helyzetétől függően máshogy nézhet ki egy ilyen elemzés, de amiért szerintem kár, hogy ha már nem érintette végül a dobogót, a felügyelők legalább meghallgathatták volna és megnézhették volna az adatokat. Szerintem ez sajnálatos. Előző héten kétszer változtattak a szabályokon tíz percen belül Alonso bokszkiállása kapcsán, s ugyanezt megtehették volna most is vagy legalábbis megbeszélhették volna. Előző héten 30 körbe telt, hogy eldöntsék, szabályos volt-e Alonso a bokszban vagy sem. Most öt másodpercbe.”

Arra a kérdésre, hogy fontolgatta-e a Ferrari a fellebbezést a büntetés ellen, Vasseur jelezte, hogy nem a rajongója ennek a megoldásnak, de ismét hangsúlyozta, hogy egy ilyen balesetnél mindkét felet meg lehetett volna hallgatni, hiszen nyilván másképp látták az incidenst. Érdekesség, hogy amúgy még Alonso is túl keménynek találta honfitársa büntetését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: