DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Nincs büntetés az első piros utáni káoszért

Az első újraindítást megelőzően nem sokon múlott, hogy megismétlődjön a 2020-as mugellói tömegbaleset – büntetés nincs, de további vizsgálatok jöhetnek.

Bár a későbbi események tükrében valószínűleg feledésbe is merült az eset, az első piros zászlót követően is támadt egy nagyon veszélyes szituáció: a felvezető kör során feltorlódott a mezőny, és a kör közepén több versenyzőnek is elkerülő manővert kellett végrehajtania annak érdekében, hogy ne ütközzenek össze – volt, aki a kavicságyon száguldott át. A stewardok megvizsgálták az esetet, s arra jutottak, hogy a veszélyes helyzetet a két Mercedes okozta, de semmilyen szabályellenes dolgot nem követtek el.

Az élen haladó Lewis Hamilton lelassított, miután a safety car lekapcsolta a lámpáit a 6-os kanyarban, amire minden joga meg is volt, s ezzel természetesen a mögötte érkezőket is lassú tempóra kényszerítette. A piros zászlót megelőző kerékcseréje miatt a hetedik helyre visszaeső Russell lassan indult el a bokszból a többiek után, ezzel a mögötte érkezőket is feltartotta, majd a bokszutcát elhagyva nagy tempóra kapcsolt, hogy utolérje az előtte haladókat – ez szintén megfelelt a szabályoknak.

l-restart



Így viszont nagy sebességkülönbség alakult ki az elöl haladó hatos, és a Russell vezette „második boly” között, s ez utóbbi tagjai erős fékezésre kényszerültek – de szerencsére a 2020-as mugellói futammal ellentétben ezúttal sikerült elkerülni a harmonika-effektus okozta balesetet. „A helyzet biztonsági szempontból egyáltalán nem volt ideális” – sommáztak a stewardok, akik az ítéletben felmentették Russellt, de a vonatkozó szabályok további vizsgálata követheti majd az incidenst:

„Russell lassan indult el, de mivel a bokszutcában tartania kellett a sebességkorlátozást, ezt követően pedig azonnal felgyorsított, hogy behozza a lemaradást, nem tartjuk szükségesnek vagy helyesnek, hogy egy lassú bokszutcai elindulásáért megbüntessük. Ezért az ügyben nincs további intézkedés. Úgy véljük, a probléma egyik részét az a szabály képezi, melynek értelmében az élen haladó akkor is szabályozhatja a tempót, ha a bokszból állórajthoz hajtanak ki az autók.”

„Talán a jövőben meg kellene vizsgálni, hogy ez megfelelő-e egy ilyen újraindítás esetén” – zárják értékelésüket a sportfelügyelők.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: