DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Fékegyensúly vagy megcsúszás – mi okozta Perez borzalmas napját?

A mexikói úgy érezte, amint rálépett a fékre, onnantól már csak utas volt az F1-es időmérőn – Marko szerint viszont a körülmények fogtak ki. rajta

Karrierje talán egyik legpocsékabb napját teljesítette a Formula-1-es Ausztrál Nagydíj szombatján Sergio Perez. Már a harmadik szabadedzésen is bemutatott több elfékezést és kicsúszást, majd ugyanezt megismételte az időmérő első szakaszában a legelső körén, s ezúttal ott is ragadt a 3-as kanyar kavicságyában, így az utolsó rajthelyről lesz kénytelen indulni vasárnap.

Perez a rádión arra utalt, hogy ugyanaz a technikai gond jött elő a kvalifikáción, mint az FP3-on. Később a sajtónak meglehetősen szűkszavúan nyilatkozva elmondta: a fékegyensúly kapcsán érezte azt, mintha túlságosan előre állították volna, s mikor rálépett a fékre, „már csak utas volt”. A mexikói bízik benne, hogy vasárnapra orvosolni tudják a gondokat.

f1-perez-aus-day2



A csapatfőnök Christian Horner az időmérő után a Sky Sports F1-nek nyilatkozva szintén utalt rá, hogy lehetett valami műszaki háttere Perez vesszőfutásának: „Borzalmas napja volt ma. Nem sikerült talpra állnia a harmadik edzés után, majd ezen a körön sajnos elfékezte magát és lement a pályáról. Átnézzük az adatokat, hogy volt-e esetleg valami a motormenedzselés terén, ami esetleg hozzájárulhatott ehhez” – fogalmazott a Red Bull első embere.

Horner azt is hozzátette: a történtek természetesen a versenyző önbizalmára is hatással voltak, így ilyen téren is össze kell raknia magát vasárnapra.

 

Inkább a pálya tréfálta meg Perezt?

Érdekes módon másképp látta a helyzetet a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko. Azt ő is elismerte, hogy fékgondok álltak fenn Pereznél a szabadedzésen, az időmérős botlást viszont inkább annak tudja be, hogy kifogtak a mexikóin a trükkös körülmények a nem sokkal előtte még szemerkélő esővel és a hűvössel:

„Problémánk volt a motorfékkel a harmadik edzésen. Fékezés közben nem volt jó a beállítás. Emiatt Sergio bizonytalan volt, alulkormányzottan viselkedett az autó. De Perez problémája nem ugyanaz volt, mint az edzésen. Az elején kicsit csúszós volt a pálya, és sajnos kicsúszott.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: