DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso pontokat venne el Pereztől

Nem lepték meg a spanyolt a Mercedesek, miattuk nem is számít könnyű menetre a dobogóért, viszont kihasználná az egyik Red Bull megingását.

Fernando Alonso a negyedik helyre kvalifikálta magát Melbourne-ben: Max Verstappen mellett ezúttal a váratlanul erősen szereplő Mercedes párosa előzte meg a spanyolt. Bár legutóbb Dzsiddában az első sorból startolhatott, így is ezt nevezte az idei legjobb időmérőjének az Aston Martin versenyzője:

„Néha kicsit nehéz volt felmérni a pályaviszonyokat, különösen a szél iránya és erőssége változott” – nyilatkozta az F1 TV kameráinak a kétszeres világbajnok. „De egyébként egy eléggé átlagos időmérő volt ez számunkra, egy kicsit minden etap során javítottunk. Teljesítmény tekintetében valószínűleg ez volt a háromból a legjobb kvalifikációnk: szerintem most voltunk a legközelebb a pole-pozícióshoz. Gyorsnak és könnyen vezethetőnek éreztem az autót, élveztem. Meglátjuk, holnap mit tudunk csinálni. A Mercedesek nagyon gyorsak voltak a Q3-ban, és jobb munkát végeztek, de meglátjuk, holnap fel tudjuk-e venni velük a versenyt.”

Arra a kérdésre, hogy meglepték-e őt a Mercedesek, így felelt Alonso: „Nem. Szerintem Dzsiddában egy tizeden belül voltak versenytempóban hozzánk képest, itt Lewis második lett az egyik edzésen. Ha a nyilatkozataikat olvassuk, akkor igen, azt hihetjük, hogy olyan autójuk van, amely a Q3-ba sem jut be, de nem hiszem, hogy annyira rossz lenne. Nem olyan jók, mint a Red Bull, de senkinek az autója nincs közel a Red Bullokhoz. De egyre jobbak lesznek, és rövidesen esélyesek lesznek a győzelmekre is. Tavaly is megcsinálták ezt, futamot is nyertek egy nagyon gyenge idénykezdet után. Szóval szerintem idén is megmutatják a potenciáljukat.”

f1-alonso-aston-aus-day2



„Ami minket illet: azzal, hogy Checo kiesett a Q1-ben, igyekszünk egy jó versenyt futni, nem hibázni. Ha összejön a dobogó, az nagyszerű, ha negyedik hely, az is rendben van, ahogy az ötödik is. Igyekszünk pontokat szerezni és remélhetőleg pontokat elvenni tőle a bajnokságban” – fogalmazta meg a céljait a spanyol, aki tehát már az összetettben második, viszont az időmérős hibája után csak a rajtrács legvégéről startoló Perezre is kivetné a hálóját.

 

Megváltoztak az Aston Martin céljai az F1-ben

Az Albert Park sorozatban a harmadik pálya, ahol erősnek tűnik az AMR23-as, ez pedig már változást eredményezett az Aston Martin hozzáállásában is: „Persze, egyértelműen” – válaszolta az erre irányuló kérdésre Alonso. „De tudjuk, hogy a Ferrarival és a Mercedesszel, ezekkel az élcsapatokkal vagyunk harcban. Bahreinben kicsit meglepetést okoztunk a téli teszten is mutatott tempónkkal. Túl jónak tűntünk ahhoz, hogy ez igaz legyen, de Dzsiddában megerősítettük a formánkat, most pedig itt vagyunk. Most már sokkal inkább úgy állunk egy hétvégéhez, hogy az élcsapatokra figyelünk: ez kicsit változtat, ahogy az első edzéshez közelítünk, változtat kicsit az időmérős gumileosztáson. Nem kell őrültségekbe belemenni az időmérőn, mert tudjuk, hogy továbbjuthatunk a Q1-ből és a Q2-ből. Igen, sokat változtat, kicsit könnyebbé teszi a dolgokat.”

A kétszeres világbajnok nem tagadta, hogy eleinte arra számított, hogy az idei még tanulóév lesz számukra, s csak 2024-től várta az áttörést az Aston Martintól. „Most viszont már teljesítenünk kell. Hamarosan meglátjuk Bakuban, Imolában és Barcelonában, amikor a csapatok elkezdenek fejlesztéseket hozni az autókhoz – és ezen a téren is élcsapatként kell szerepelnünk.”

Bahreinben és Dzsiddában is csak a két Red Bull előzte meg Alonsót, ám annak ellenére, hogy Perez ezúttal vélhetően kikerült a képből, nem érzi biztosnak a második helyet, sőt a dobogót sem vasárnap a spanyol: „Viszont akkor mindkét Mercedes elől is indultam… Dzsiddában nagyon hasonló volt a tempónk, szóval úgy gondolom, hogy ha előlünk indulnak, rendkívül nehéz lesz megelőzni őket” – vélekedett a mezőny rangidőse. „Úgy gondolom, holnap a verseny a Red Bull-lal, a Mercedesszel és talán a Ferrarival lesz, akik jobban működnek itt a hűvösebb körülmények között. Érdekes futam lesz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: