DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nem lesz botrány a „harmadik Red Bull” miatt

Nem indul eljárás az Aston Martin ellen, noha az első versenyhétvége után többször is tréfásan megjegyezték a Red Bull emberei, hogy kísértetiesen hasonlít egymásra a két csapat idei autója.

Már az előszezoni teszten nyilvánvalóvá vált, hogy az Aston Martin 2023-as autójának tervezésekor nagyban inspirálódtak a britek tervezői és mérnökei a Red Bull tavalyi versenygépéből. Az AMR23 és az RB19 közötti feltűnően nagy hasonlóságok természetesen a tavalyi konstruktőri bajnokoknak is szemet szúrtak, ezt pedig Sergio Perez és Helmut Marko is az újságírók tudomására adta a Bahreini Nagydíjat követően, amikor is a versenyt domináló Red Bullok mögé Fernando Alonso fért fel a dobogó legalsó fokára az Aston Martinnal.

„Jó érzés három Red Bullt látni a dobogón. Mi mind Red Bull-pilóták vagyunk” – mondta nevetve a mexikói a futamot követő sajtótájékoztatón.

Az ügy pikantériáját az adja, hogy az éveken keresztül az osztrákok tervezőjeként dolgozó Dan Fallows 2022 áprilisa óta már Lawrence Stroll csapatát erősíti technikai igazgatóként, és mint Helmut Marko, a bikások főtanácsadójának nyilatkozatából kiderült, nem Fallows volt az egyetlen, aki nemrégiben a sötétzöldekhez távozott az istállótól.



„Ma három Red Bull állt a dobogón, viszont az egyiknek másfajta motorja volt. Nem csak Fallows ment át az Aston Martinhoz, hanem más dolgozók is. Úgy látszik, elég jó a memóriájuk” – mondta nagy mosollyal az arcán Marko a Bahreini Nagydíj után. Az osztrák ezt követően viszont tisztázta: nincs konkrét bizonyíték arra, hogy Fallows és a többi munkavállaló adatlopást követtek volna el, és ezzel segítették volna új csapatukat: „Egyáltalán nem, ez nem is lehet vád alapja. Csupán tréfás megjegyzés, ha a pályán megnézzük, az Aston Martin hasonlít a leginkább a Red Bullra.”

Nem először merül fel Lawrence Stroll csapatának esetében az egyik ellenfél lemásolásának vádja: 2020-ban a „rózsaszín Mercedes” becenévvel illették az Aston Martin elődjének, a Racing Pointnak az autóját, mivel versenygépük kísértetiesen hasonlított a Mercedesére. Akkor viszont megúszta a komolyabb büntetést a csapat, mindössze 15 konstruktőri ponttal és 400 000 euróval lettek szegényebbek a sportszabályzat megsértése miatt.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: