DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Akár a Mercedesre és a Ferrarira is veszélyes lehet az Aston Martin?

Egy mérnök szerint a kalkulációk azt mutatják, hogy minimum az F1-es középmezőny élére ugrottak Alonsóék, de még akár többen is reménykedhet az Aston.

Bár nyilvánvalóan a teszt eredményeiből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, egyelőre a középmezőny alakulatai közül az Aston Martin tűnik a legmeggyőzőbbnek – annak ellenére is, hogy csütörtökön azért sújtotta őket néhány műszaki probléma. A tempó viszont biztatónak látszik, egy körön és a hosszabb etapokon is, s ez bizony feltűnt a riválisoknak is.

Noha a csapatfőnökök pénteken igyekeztek nem túlreagálni az Aston teljesítményét, az Auto Motor und Sport szaklap megszólaltatott egy meg nem nevezett mérnököt, aki szerint nem is akármekkorát ugorhatott előre Fernando Alonso új alakulata:

f1-alonso-astonmartin-teszt-bahrein-2023



„Az Aston Martin tette a legnagyobb előrelépést. A számításaink szerint legalább negyedikek, de akár a Mercedesre és a Ferrarira is fenyegetést jelenthetnek” – fogalmazott a mérnök. A Formula1.com egyik elemzése szerint egyébként péntek délelőtt valóban olyan hosszú etapot teljesített Alonso, amely még a Ferrarival is meccsben volt, egyedül a Red Bull tűnt egyértelműen gyorsabbnak.

További bizakodásra adhat okot a „zöldek” szempontjából, hogy a csapat teljesítményért felelős igazgatója, Tom McCullough kijelentette: egyelőre egyáltalán nem pattog az AMR23-as, össze sem hasonlítható a helyzet a tavalyival, a jelenség immár nem jelent problémát számukra – igaz, például a delfinezéssel előző évben leginkább szenvedő Mercedes is hasonlóról számolt be.

 

A rivális F1-esek is felfigyeltek az Astonra

Az AMuS több másik istálló pilótáját is idézett az Aston Martin biztató kezdése kapcsán. „Fernando rendkívül tisztán vezet, másoknak többet kell dolgozniuk a kormánnyal” – állapította meg például az F1-be a Haasszal visszatérő Nico Hülkenberg, míg George Russell is úgy fogalmazott, hogy kiegyensúlyozott autó benyomását kelti az AMR23.

Hülkenberg csapattársa, Kevin Magnussen is kiemelte Alonsóék versenygépét: „Gyorsnak tűnik az Aston Martin. Úgy fest, folyamatosan hosszú etapokat teljesítenek, amikor pedig rámennek a gyorskörre, azt is meg tudják tenni. Szóval úgy tűnik, nagyot léptek előre.”

Maga Alonso egyébként ugyancsak elégedett volt a pénteki napot követően, az ő véleményéről itt írtunk bővebben. A spanyol mellett Felipe Drugovich vezet még a teszten, aki a legfőbb esélyesnek tűnik arra is, hogy a jövő hétvégi Bahreini Nagydíjon is beugorjon Lance Stroll helyett, amennyiben a kanadai nem gyógyul fel a kerékpáros balesetéből.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: