DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Mélyebb zsebre lesz szüksége az érkezőknek?

Várhatóan a jelenleg érvényben lévő 200 millió dolláros „belépési díj” emeléséről is szó fog esni az F1 Bizottság jövő heti ülésén – állítja Zak Brown.

A McLaren csapatfőnöke, Zak Brown a napokban elárulta, hogy a csapatok, az FIA, valamint a FOM az F1 Bizottság jövő héten sorra kerülő ülésén várhatóan a 200 millió dolláros „belépési díj” emeléséről is tárgyalni fognak. A jelenleg érvényben lévő Concorde-szerződés értelmében az új csatlakozók 200 millió dollárt kötelesek befizetni az F1 számlájára, az összeg pedig a meglévő istállók között kerül szétosztásra, ezzel ellensúlyozva az új csapat érkezése nyomán keletkező bevételkiesést. Korábban már esett szó az összeg emeléséről, az utóbbi hetekben azonban ismét a figyelem középpontjába került a téma, hála Michael Andretti és a General Motors egyre komolyabbá váló érdeklődésének.

Andrettiék lehetséges érkezése azonban heves ellenállást váltott ki a csapatok részéről, Günther Steiner szerint például egy új istálló csatlakozása kizárólag kockázatokat hordoz magában, Christian Horner pedig nyíltan elismerte, hogy elsősorban a pénzről van szó az egyezkedések során, a 200 millió dollár tizedrésze ugyanis nem tudná kompenzálni az új konstruktőr megjelenésével járó bevételcsökkenést. „Nem beszéltem még erről más csapatokkal, de a téma előkerül majd a bizottsági ülésen, mert a napirendi pontok között szerepel az új csapatok kérdésköre” – idézi Brownt a RaceFans. A McLaren vezérigazgatójának szavai tehát arra engednek következtetni, hogy várhatóan a „belépési díj” emelése is fel fog merülni a rajtrácson lévő csapatok részéről.



„Végső soron az F1 és az FIA döntése, hogy mekkora összeget tartanak megfelelőnek. Amikor közel öt éve megállapítottuk a 200 millió dollárt, akkor az F1 még teljesen más világ volt. Itt hatalmas értéket kapsz a pénzedért, mert ezek a franchise-ok elég sokat érnek, ezért ezt a pénzt inkább befektetésként kellene felfogni, nem pedig költségként, a közeljövőben ugyanis milliárdokat fognak érni, hacsak már most nem érnek annyit” – magyarázta Brown.

 

A McLaren szívesen látna új csapatokat az F1-ben

A wokingi istálló egyike azon két alakulatnak (az Alpine mellett), amely nyíltan támogatja az Andretti-Cadillac törekvéseit, sőt, Brown akár további csapatokat is szívesen látna a rajtrácson. „Én mindig azt tartottam szem előtt, hogyan tudnánk növelni a tortát, semmint azt, hogyan tudnék minél nagyobb szeletet kihasítani az egyébként változatlan méretű tortából. Amíg egy új csapat elkötelezett, segít jobb televíziós szerződéseket és újabb szponzorokat szerezni, emellett pedig akkora mértékű belépési díjat fizet, ami összhangban van az F1 jelenlegi értékével, addig akár 12 csapatos rajtrácsot is támogatnánk. Ez azonban az F1 és az FIA hatásköre, hogy meghatározzák ezt az értéket, de ha valaki minden feltételnek megfelel, akkor boldogan üdvözlünk új vetélytársakat és növekedést” – zárta gondolatait a McLaren vezére.

A hírek szerint a Liberty Media a közelmúltban egy 20 milliárd dolláros ajánlatot utasított el a Szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) részéről, míg a Forbes nemrég 17,1 milliárd dollárra taksálta a királykategória értékét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: