DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az Alfa Romeo versenyzőit lenyűgözte Seidl elszántsága

Valtteri Bottas és Guanyu Zhou szerint Frederic Vasseur távozása ellenére is szép jövő előtt áll a svájci alakulat az F1-ben Andreas Seidl irányításával.

Túlzás lenne azt állítani, hogy az Alfa Romeo (Sauber) háza táján nyugodtan telt a téli a szünet, ugyanis a hinwili alakulat sem maradt ki a korábban soha nem látott mértékű csapatfőnök-keringőből, melynek következtében távozott az istállótól Frederic Vasseur, akinek vezérigazgatói feladatait a McLarentől érkező Andreas Seidl veszi át, a csapatfőnöki teendőket pedig Alessandro Alunni Bravi látja el 2023-ban. Seidl nem titkolt feladata, hogy előkészítse a terepet az Audi 2026-os érkezéséhez, amely a héten jelentős mérföldkőhöz érkezett, a német cégóriás ugyanis kisebbségi tulajdonrészt szerzett az F1-es csapatot birtokló Sauber Group-ban. 

Az átfogó személyzeti átalakítások egyelőre nem terjedtek ki a pilótákra, így a svájciak február 7-én debütáló versenygépét 2023-ban is a tapasztalt Valtteri Bottas és a második idényére készülő Guanyu Zhou vezetheti majd. A két pilóta már találkozott Seidllel, és mindkettejüket lenyűgözte a német szakember mentalitása. „Két hete találkoztam vele először” – mesélte Bottas. „Kedves ember, emellett látható, hogy nagyon motivált. Úgy tűnik, egyértelmű ötletei vannak arról, hogy mit tegyen a csapattal és hogyan motiválja az embereket, emellett azt látom, hogy megvan nála az elképzelés. Nyilván egyelőre igyekszik a lehető legtöbb információt gyűjteni a csapatról, és próbál minél többet megtanulni a múltbéli dolgokról. Én biztos vagyok benne, hogy ő a megfelelő ember erre a pozícióra.”



Zhou gyakorlatilag visszhangozta rutinos csapattársa szavait, amikor újdonsült főnökéről kérdezték: „Az utóbbi néhány hétben nagyon sokszor fordultam meg a gyárban, tehát sok időt töltöttem Andreasszal. Éreztem rajta, hogy mennyire próbálja ösztönözni a csapatot, de most még elsősorban próbálja megérteni magát a vállalatot, hogy később minden a helyére kerülhessen. Mindazonáltal így is észrevehető, hogy nagyon szeretné előrébb vinni a csapatot, hogy egy nagyszerű jövőkép álljon össze. A közös ebédek és vacsorák alatt egyértelművé vált, hogy a technikai dolgokkal is tisztában van, emellett beszélgettünk a múltjáról is egy kicsit, és kiderült, hogy a versenyzőket is alaposan ismeri” – idézi a kínait a Motorsport.com.

„Bár az istálló szempontjából nagy változások történtek, minket, versenyzőket ez nem befolyásol annyira, továbbra is azt tesszük, amihez értünk. Sokkal inkább azt kell megértenünk, miként dolgozik a másik. Természetesen más lesz ahhoz képest, ahogy Fred (Vasseur) dolgozott, de mindenkinek megvannak a saját  módszerei. Oscartól (Piastri) korábban már rengeteg jó dolgot hallottam Andreasról, szóval nagyon várom már a közös munkát” – tekintett előre Zhou.

 

Bottasnak hiányozni fog Vasseur

Az új felállás Bottas szerint is bizakodásra adhat okot Hinwilben, a finn versenyzőnek azonban hiányozni fog a távozó Vasseur, aki a Ferrari csapatfőnöki székét foglalta el Maranellóban. „Frednek nagy szerepe volt abban, hogy idejöttem. Nyilvánvalóan szomorú, hogy elvesztettük őt, de így is a barátomnak mondhatom” – magyarázta a tízszeres futamgyőztes. „Örülök neki, mert arra a pozícióra nem mondhatsz nemet. Mindig is ambiciózus személyiség volt, aki folyamatosan a fejlődésre törekedett, ezért meg tudom érteni a döntését. A csapat új struktúrája miatt azonban kevésbé tölt el aggodalommal a távozása. Úgy érzem, stabil helyzetben vagyunk, Andreas és Alessandro irányításával pedig rendben leszünk. Az új emberek érkezésével néha új szemléletmód is érkezik, ez pedig nem mindig rossz dolog” – zárta gondolatait Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: