DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Küszöbön a Ford érkezése?

Várakozásaink szerint a Red Bull az egész F1-es holtszezon legnagyobb bombáját robbantja pénteken New Yorkban.

Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja! Így tartja a régi mondás, amely a világbajnok F1-es istálló esetében is bebizonyosodhat, ugyanis míg tavaly ősszel még csak könnyed pletykaként emlegették, hogy az energiaitalosok szövetségre léphetnek az amerikai autógyártó mamutvállalattal, a Forddal, addig az utóbbi néhány hétben jócskán felerősödtek az ezzel kapcsolatos híresztelések, a napokban pedig már több forrás is tényként kezelte, hogy küszöbön áll a megállapodás. A táptalaj adott, ugyanis a múlt héten már a Kék Ovál motorsportrészlegét, a Ford Performance-t irányító Mark Rushford sem köntörfalazott és kimondta: míg a konszern 2004-es távozása óta hidegen hagyta őket az F1, az utóbbi években látott fejlesztési irányvonal és a sportág népszerűségének drasztikus növekedése „megfontolásra érdemessé” teszi a szerepvállalást.

Úgy tudjuk, a Red Bull nem véletlenül tartja New Yorkban a várva várt prezentációt: a Formula.hu forrásai azt jelentették, hogy az észak-amerikai esemény csakis azt jelentheti, hogy az egész autóbemutatós időszak legnagyobb durranása van készülőben. A Red Bull és a Honda közötti szálak erősek jelenleg, a formáció magasabban szárnyal, mint eddig bármikor, ennek ellenére lehet logika abban a feltételezésben, hogy ennek ellenére összeállnak a Forddal.

ford-logo

Prók és kontrák

 



A helyzetet vizsgálva a Red Bull oldalán a kontrák közé a jelenleg erősnek tűnő Honda-köteléket írhatjuk, míg pro több is akad, ráadásul mindkét oldalon. Mivel az F1 dübörög szerte a világon, ráadásul Észak-Amerikában is olyan népszerűségnek örvend, mint még soha, egy ilyen szál az új partnertől származó esetleges pénzügyi és egyéb előnyökön túl is komoly üzleti lehetőségeket nyithatna meg a bikás csapat számára. A Ford szempontjából is komoly haszonnal kecsegtethet egy ilyen együttműködés: egyrészt meglovagolhatnák az F1 amerikai népszerűségét, másrészt motiváló tényező lehet az is, hogy ide készül a nagy konkurens General Motors is az egyik zászlóshajóval, a Cadillac-kel, az Andretti oldalán.

Iparági forrásaink szerint az autókonszern számára sokat nyom a latba az is, amilyen irányba az F1 technológiai fronton halad. Az amerikai gyártó közúti autók frontján kiemelt jelentőséget tulajdonít az elektrifikációnak és a fenntartható technológiák alkalmazásának, a vállalati kommunikáció szerint ebbe az irányba haladnak majd a jövőben is, így az F1 a jelenlegi irányvonallal tökéletes platform lehet számukra. A királykategória egyébként a hab lenne a michigani vállalat motorsportos tortáján, ugyanis nincs másik elit versenyszéria, ahol ne lennének jelen valamilyen formában.

Nincs más hátra, mint a pénteki nagy attrakció New Yorkban: az előzmények, valamint a forrásainktól származó információk alapján úgy tűnik, hogy a kérdés valójában már nem is az, hogy lesz-e szövetség a Red Bull és a Ford között, hanem sokkal inkább az, hogy mikortól és milyen formában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: