DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 25. szombat
F1

Új Haas és a háború újabb lépése: a keddi F1-es hírek

Egy csokorba szedtük a nap összes fontos eseményét: ebben a cikkben minden lényegi esemény, információ megtalálható a keddi hírfolyamból.

A nap legfontosabb eseménye természetesen az volt, hogy a Haas megkezdte az idei bemutatószezont, és leleplezte a 2023-ra szánt autófestését. Fontos hangsúlyozni, hogy az autóját nem, ez egyelőre csak az új főszponzor, a MoneyGram-matricák bemutatása volt, az alábbi galériában mutatjuk az autóról készült képeket:

Ennek kapcsán összeszedtük, hogy a csapatok közül kitől mi várható, lesz-e vajon tényleges autóbemutató is a tesztek előtt vagy sem, és ha igen, akkor mikor: erről itt írtunk részletesebben!

Ehhez kapcsolódik az is, hogy a nap során egy különleges festést mutatott meg az Alfa Romeo. Az istálló közleménye szerint Alfa Romeo F1 Team Stake x BOOGIE néven indítottak új művészeti projektet, amivel szeretnék közelebb hozni a rajongókat a sportághoz. Ehhez a BOOGIE nevet használó, német származású, Svájcban élő világhírű graffitiművész, designer és illusztrátor volt a segítségükre.

Közben napvilágot látott egy hajmeresztő pletyka is: német értesülés szerint a Formula-1 odáig mehet az FIA-val való feszültség kapcsán, hogy megpróbálja eltávolíttatni a székéből Mohammed ben Sulayemet. A szövetség elnöki székébe Dave Richardsot szánhatják a helyére, de szögezzük le, hogy ez egyelőre egy nagyon meredek elképzelés egy német újság információja alapján.

Frederic Vasseur elmondása szerint több kollégájával is kifejezetten jó kapcsolatot ápol és így van ez Toto Wolff esetében is, akivel baráti viszonyban vannak: a Ferrari új vezére szerint az akár még hasznos is lehet a későbbiekben, hogy a nagy rivális Mercedes első emberével ilyen a kapcsolata. Nyilatkozata itt olvasható!

Szintén a Ferrarihoz kötődik, hogy Juan Pablo Montoya szerint a vörösök idén sem fogják legyőzni a Red Bullt. A kolumbiai ex-F1-es szerint a legfőbb gondot a stabilitás hiánya jelenti, mivel az olaszoknál mindig ott az esélye annak, hogy kirúgják az embert. Részletek ide kattintva!

Egy másik korábbi F1-es pilóta, Johnny Herbert is megszólalt, ő a Mercedesről alkotott véleményt. Úgy véli, hogy 2023-ban már Lewis Hamilton nyeri a házon belül csatát George Russell-lel szemben, mert most már mentálisan felkészítette magát arra, hogy mi vár rá, míg tavaly váratlanul érte a gyenge autó és az év első felének megpróbáltatásai. Herbert szavai itt olvashatók!

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke arról beszélt, hogy istállóját hogyan érinti a költségvetési szabály megszegése miatt kapott büntetés, illetve korlátozás. Szerinte most még hatékonyabban és még kevesebb hibával kell dolgozniuk, hogy ellensúlyozni tudják ezt a hátrányukat. Ettől függetlenül támogatja a költségvetési szabályokat, bár szerinte itt-ott egyértelműsíteni kellene, hogy mi is a cél. Horner nyilatkozatáról itt számoltunk be!

A Mercedestől való távozását követően másodvirágzását éli Valtteri Bottas, a rutinos finn ugyanis sokkal nagyobb szabadságot kap az Alfa Romeónál, mint korábban Lewis Hamilton csapattársaként. Bottas a jövőben agresszívebb stílust alkalmazna a rajtokat követő helyezkedések során, tavaly ugyanis ő veszítette a legtöbb pozíciót az első körökben. „Részemről még szükség van egy kis alkalmazkodásra, amikor az első tízen kívülről indulok. Az utóbbi pár évben ahhoz szoktam hozzá, hogy az első két sor valamelyikéből rajtolok és csak néhány autóra kell figyelnem. A mezőny második feléből startolva azonban minden más, én pedig még csak most szokom hozzá ehhez. Az első tízből rajtolni sokkal könnyebb számomra” – ismerte el.

Max Verstappen szurkolói saját lelátót kapnak Las Vegasban. Bár a jegyárakról egyelőre nem írtak konkrétumokat, azt már tudni lehet, hogy aki egész hétvégére szóló csomagot vásárol, az All-inclusive ellátásban részesül az étkeztetés tekintetében, egy prémium Las Vegas-i utazótáskával is gazdagodik, továbbá esélyt kap arra, hogy megnyerje azt a két főre szóló belépőt, amivel beléphet a paddock és a Red Bull bokszának területére egy látogatás alkalmával.

A végére pedig David Coulthard maradt. Megoszlanak a vélemények arról, elfogadhatatlan vagy helyénvaló az FIA sportszabályzatba iktatott módosítása, amely engedélyhez köti a politikai állásfoglalást a versenyzők részéről. Az ex-F1-es Coulthard a támogatók táborába állt be: „Ezek a sportolók rettentő szerencsések, hogy azért fizetik őket, amit mások ingyen csinálnának. Kicsit olyan, mint a köszönőbeszéd az Oscaron. Ha mindenki élne a lehetőséggel, hogy politikai állásfoglalást tegyen, akkor igazából mindennel foglalkozni kellene, hiszen nincs probléma, amely ne lenne senkinek sem fontos” – mondta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: