DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Montoya: A Ferrarinál senki sincs biztonságban

Juan Pablo Montoya nem lát arra túl sok esélyt, hogy a Ferrari legyőzheti a Red Bull csapatát 2023-ban, ugyanakkor reméli, jó szezont futhatnak. A korábbi F1-es pilóta szerint a legfőbb gondot a stabilitás hiánya jelenti, mivel az olaszoknál mindig ott az esélye annak, hogy kirúgják az embert.

Tavaly kiválóan indították az idényt, később azonban a problémák sora következett a Ferrarinál. Miközben a maranellói gárda egyre több gonddal szembesült, addig a Red Bull és Max Verstappen fantasztikus formába lendült, így egyéniben és a konstruktőrök között is elhódították a világbajnoki címet.  

A sorozatos hibák végül Mattia Binotto állásába kerültek, akit az Alfa Romeo istállójától érkező Frederic Vasseur váltott a csapatfőnöki poszton, ám a franciának korántsem lesz egyszerű dolga. Juan Pablo Montoya szerint hiába állnak rendelkezésükre a megfelelő eszközök, a stabilitás nagyon hiányzik jelenleg, mivel senki sem lehet biztos az állásában.

„Az egyik trükkös dolog a Ferrarival kapcsolatban az, hogy ott senki sem érzi magát biztosnak a munkájában. Úgy tűnik, mindenki arra a pillanatra vár, amikor valami rosszat teszel, hogy aztán kirúghassanak téged. Legalábbis nekem, mint kívülállónak ez a benyomásom az ottani helyzetről. Ha megnézzük Toto Wolff például biztosan nem megy sehová, de Christian Horner és Helmut Marko is ott marad ahol van. Viszont amikor a Ferrari csapatfőnökéről van szó, sosem lehet tudni, meddig bírja még az illető” – árulta el a kolumbiai a Motorsport holland kiadásának adott interjújában.

Montoya Todt érkezésére számított



Mikor Binotto távozásáról szóltak a hírek, olyan pletykák is napvilágot láttak, amelyek arról szóltak, hogy a Ferrarinál korábban jelentős sikereket elérő Jean Todt is visszatérhet, ám ez végül nem történt meg. Montoya ezt sajnálja, mert véleménye szerint az FIA korábbi elnökén semmilyen nyomás nem lett volna és szurkolók is tisztelik őt.

„Valójában azt hittem, hogy Jean Todt érkezik majd. Én ezt választottam volna. Nem tudom, hogy akarta-e volna-e, de legalább megmutatta a múltban, hogy képes ott is beindítani a dolgokat és mindenki annyira tiszteli őt, hogy nem akarnak kiszúrni vele. Emellett ő olyan valaki, akinek nincs szüksége erre a munkára, ha pedig nem is érdekel annyira, hogy elveszítheted, akkor szerintem tökösebb leszel ahhoz, hogy helyes döntéseket hozz” – folytatta Montoya.

Leclerc nincs Verstappen szintjén

Az egykori Formula-1-es versenyző őszintén beszélt a tavalyi vb-harcról és az idei esélyekről is. Úgy látja, nagy változásokra idén sem lehet számítani, mivel Charles Leclerc nem tudja ugyanazt a konstans teljesítményt nyújtani, mint legfőbb riválisa, de azért reméli a Ferrari versenyképes lesz a 2023-as idényben.

„Azt remélem, hogy a Ferrari jól fog teljesíteni, de tavaly meglepő volt, amikor egy igazán erős autóval rendelkeztek és nem használták ki teljesen. Egyszer azt mondták, hogy tíz futamot is nyerhetnek zsinórban, de egyet sem nyertek onnantól. Azt sem hiszem, hogy Charles ugyanolyan szinten lenne, mint Verstappen. Szerintem nagyon jó versenyző, de Maxnak több tapasztalata van, több futamot nyert, van néhány bajnoki címe, így sokkal kisebb a nyomás. Ez sokkal könnyebbé teszi Maxnak, hogy világbajnok legyen, mint Charles számára, aki még mindig az első címéért küzd” – latolgatta az esélyeket az Indy 500 kétszeres győztese.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: