DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rossi: A McLaren jelenléte az IndyCarban utat nyithat az F1-be

„A legendás brit márka párhuzamos jelenléte jelentheti a megoldást a két széria között fennálló évtizedes szakadék áthidalására” – véli a korábbi F1-es.

Meglehetősen gyakori eset, amikor az F1-ből kiszoruló, vagy épp az oda el sem jutó versenyzők a tengerentúlon – többnyire az IndyCarban – próbálnak szerencsét, elég csak az utóbbi évekből Romain Grosjean, Marcus Ericsson, vagy épp a 2020-as F2-es ezüstérmes Callum Ilott példáját említeni. Az ellentétes utat azonban csupán keveseknek sikerült megtennie az elmúlt évtizedekben, bár Jacques Villeneuve és Juan Pablo Montoya személyében igazán erős „referenciát” tudnak felmutatni az amerikaiak, az F1-es csapatok azonban mégsem kapkodtak a tengerentúlon feltűnő reménységek után. Tavaly hosszú idő után Colton Hertának nyílt ismét reális esélye az F1-be kerülésre, az IndyCar hétszeres futamgyőztese azonban nem rendelkezett elegendő szuperlicenszponttal az F1-es jogosítvány megszerzéséhez, így az AlphaTauri kénytelen volt lemondani az amerikai titán szolgálatairól.

A Manor színeiben 2015-ben öt F1-es nagydíjon is rajthoz álló Alexander Rossi szerint azonban a jövőben könnyebben kerülhetnek át Európába az IndyCar tehetségei, a McLaren személyében a két széria ugyanis rendelkezik egy közös nevezővel. „Ők sokkal jobban tudják értékelni a pilóták tehetségét, mivel jelen vannak a bajnokságban. Tökéletesen tisztában vannak vele, hogy kinek milyen eszközök állnak a rendelkezésére, látják, ha valaki különlegeset nyújt egy versenyen, a kvalifikációkat pedig könnyedén tudják elemezni, mert aktívan részesei a szériának” – idézi Rossit az F1i.com



„Egy Alfa Romeónak ezzel szemben sokkal nehezebb a dolga, mert fogalmuk sincs, hogy egy adott versenyző eredménye az az ő zseniális teljesítményéből adódik, vagy csak pusztán az események szerencsés alakulásának következménye, hogy a bajnoki címért harcolhatott. Sokkal nehezebb, ha nem vagy aktívan jelen. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a McLaren képes lesz áthidalni a szakadékot, mert nagyon szoros a kapcsolat az IndyCar-csapat és az F1-es alakulat között. Emellett ők azok, akik nagy valószínűséggel megadnák a lehetőséget egy arra érdemes tehetségnek, még ha nem is a saját csapatukból érkezne. Ha valaki igazán különlegeset produkál és megver mindannyiunkat, akkor hamar eljutnak a hírek oda is” – magyarázta a 31 éves amerikai, aki épp az Arrow McLaren SP újdonsült versenyzőjeként készül a széria 2023-as szezonjára.

Az Indy 500 2016-os győztesének szavait alátámaszthatja, hogy a wokingi istálló 2022-ben három IndyCar-versenyzőt is autójába ültetett: Herta a csapat 2021-es versenygépét tesztelhette Portimaóban, Pato O’Ward és Alex Palou pedig szabadedzésen is bemutatkozhatott a csapat színeiben, sőt, a McLaren a spanyol Palout nevezte ki az F1-es csapat tartalékversenyzőjévé a 2023-as idényre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: