DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Az FIA-elnök nem ilyen reakciót várt az Andretti-bejelentésre

A Cadillac-projekt nagy támogatója, Mohammed ben Sulayem meglepődött, hogy „ellenséges reakció” fogadta az F1-re pályázó amerikaiak bejelentését.

A múlt heti eseménysor Mohammed ben Sulayem, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke közösségi médiás posztjával kezdődött: a sportvezető közölte, az FIA vizsgálja a Formula-1-es rajtrács bővítésének lehetőségeit, és megnyithatják a hivatalos jelentkezési folyamatot az érdeklődők számára. Ezt követően tartották meg a sajtótájékoztatót az Egyesült Államokban, amelyen az Andretti Global és a General Motors bejelentette, erőiket egyesítve – az autógyártó egyik prémium márkája, a Cadillac neve alatt – kezdeményeznék az F1-es projektet.

Egy új gyártó beszállása – még ha csak névlegesen is, hiszen a motort várhatóan a Honda biztosítaná – nagy szó a Formula-1-ben, Ben Sulayem azonban mégsem elégedett azzal, ahogyan a hírt fogadták. Erről újra Twitter-oldalán tett közzé egy rövid bejegyzést.

„Meglepő, hogy ellenséges reakció is érkezett a Cadillacről és az Andrettiről szóló hírre. Az FIA elfogadta a kisebb, sikeres szervezetek nevezéseit az utóbbi években. Bátorítanunk kellene a reménybeli F1-es nevezéseket az olyan globális gyártók, mint a GM, valamint a vérbeli versenyzők, mint az Andretti, valamint mások részéről. A növekvő piacok csapatainak érdeklődése a sokszínűséget segíti elő, és szélesíti az F1 vonzerejét” – írta a posztban Ben Sulayem.

A Formula-1-nek szólt a bejegyzés?



Az FIA-elnök nem határozta meg, kitől tapasztalta az ellenséges fogadtatást, de jó eséllyel ez egy újabb odaszúrás az F1 vezetőségének a két szervezet közti, egyre érezhetőbb ellentétben – ahogyan az utolsó mondatot is vehetjük egy Formula-1-nek szánt leteremtő célzásnak.

Az autósportsajtót uraló hírről az F1, amely az érdeklődés első jelei óta elutasító az Andrettivel szemben, egyetlen hivatalos felületén sem számolt be. Néhány újságíróhoz eljuttattak egy közleményt, amely azonban nem konkrétan az Andrettiről szól – el sem hangzik benne a csapat vagy a Cadillac neve –, csak azt hangsúlyozza, mások is érdeklődnek a Formula-1 iránt, a döntés azonban nem kizárólag az FIA-é.

„Nagy az érdeklődés az F1-es projektek iránt jelenleg, számos párbeszéd zajlik, melyek nem annyira láthatóak, mint mások. Mindannyian biztosítani akarjuk, hogy a bajnokság hiteles és stabil maradjon. Bármely új jelentkezési kérelmet egy feltételrendszer alapján bírálunk el, amely az összes releváns érintett céljainak megfelel. Bármely új jelentkezési kérelemnek mind az F1, mind az FIA beleegyezésére szüksége van” – szólt a közlemény. Az Andretti kettős fogadtatásáról, valamint a Formula-1-es vezetés és FIA háttérben zajló vetélkedéséről itt írtunk bővebben.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: