DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A McLaren korábbi mérnöke szerint veszni hagyták a vb-címet 2007-ben

A Fernando Alonso versenymérnökeként is dolgozó Mark Slade árult el néhány részletet az F1 történetének egyik legnagyobb csapaton belüli rivalizálásáról.

15 év távlatából immár legendássá nemesedett Fernando Alonso és Lewis Hamilton 2007-es küzdelme a McLaren berkein belül, a párharc azonban ennyi idő elteltével is bőven szolgál érdekességekkel, eddig nem ismert részletekkel. Emlékezetes, hogy a kétszeres világbajnokként a wokingiakhoz érkező Alonso nem várt kihívással szembesült az újonc Hamilton személyében, kakaskodásuk eredményeként pedig kicsúszott a bajnoki cím a kezükből, ami így nevető harmadikként Kimi Raikkönen ölébe hullott. Nemrég a csapat korábbi szerelője, Marc Priestley fedett fel piszkos részleteket a csapaton belüli viszályról, legutóbb pedig a jelenleg a Haasnál Kevin Magnussen autóját felügyelő Mark Slade nosztalgiázott a 2007-es eseményekről. A neves brit mérnök 18 évet töltött a wokingi istálló alkalmazásában, a szóban forgó évadban pedig éppen Alonso versenymérnökeként tevékenykedett.



„Őszintén szólva, a legnagyobb problémák elsősorban a csapaton belül voltak, az atmoszféra ugyanis nagyon rossz volt akkoriban. Aztán történt néhány olyan esemény, amelyek felnagyították ezeket a hiányosságokat. Véleményem szerint menedzseri szempontból sokkal jobban kellett volna kezelnünk a helyzetet, a dolgok pedig végül nem úgy alakultak, ahogy kellett volna. Egyszerűen hagytuk kicsúszni a vb-címet a kezünkből” – magyarázta a brit szakember a MotorLAT-nak adott interjújában. „Azt hiszem, ha Fernando megfelelő támogatást kapott volna tőlünk, akkor valószínűleg megnyertük volna a 2007-es és 2008-as címet is. Ki tudja, mi jött volna azután, de sajnos másképp történt.”

 

Alonso, az F1 terminátora

A kétszeres világbajnok spanyol az elmúlt évtizedben nem túl hízelgő képet alakított ki magáról a paddockon belül, hiszen egybehangzó vélemények szerint meglehetősen nehéz együtt dolgozni vele, jelenléte pedig bomlasztó hatással van a csapategységre, Slade azonban határozottan cáfolta ezeket az állításokat. „Nagyszerű volt Fernandóval dolgozni. Ő az F1 terminátora, aki soha nem adja fel és szupergyors. Fantasztikus volt, mert tudtad, hogy olyan személyiséggel dolgozol együtt, aki kétségbeesetten próbálja megnyerni az összes futamot, amin részt vesz. Nekem személy szerint soha nem volt problémám Fernandóval és nagyon élveztem a közös munkát” – zárta gondolatait a tapasztalt szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: