DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Nehéz lehetett ennyi idő után távoznia” – Horner Binottóról

A Red Bull F1-es csapatfőnöke szerint igenis jó munkát végzett több téren is a Ferraritól az év végén távozó kollégája – például a szezon elején az övék volt a gyorsabb autó is.

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb Formula-1-es híre volt, hogy Mattia Binotto az esztendő végén távozik a Ferrari csapatfőnöki székéből. Sajtóértesülések már az utódjának kiléte is eldőlhetett: a híresztelések szerint az Alfa Romeót irányító Frederik Vasseur kerülhet a Scuderiát közel három évtized után elhagyó szakember helyére – sőt, olasz lapok már azt is tudni vélik, hogy jelenlegi alakulata a jövő héten be is jelenti Vasseur távozását.

Binotto – hivatalosan – lemondása természetesen az FIA év végi díjátadó gáláján is előkerült témaként, és nem is csak a Ferrarit erősítő Charles Leclerc véleményét kérték ki róla és Vassuerről, hanem Christian Horner, a konstruktőri világbajnok Red Bull csapatfőnökének is beszélnie kellett Binottóról:

„Úgy gondolom, hogy igazságosak legyünk Mattiával, elég jó munkát végzett azzal, hogy egy jó autóval és motorral rukkolt elő idén a Ferrari” – mutatott rá a Formula.hu virtuális jelenlétében tartott sajtótájékoztatón Horner. „Nyilván voltak persze szervezettségbeli problémáik. A karrierje és élete elég hosszú időszakát kötelezte el a Ferrari mellett, és biztos vagyok benne, hogy rendkívül nehéz lehetett számára ennyi idő elhagyni a csapatot.”

f1-horner-binotto-redbull-monaco-2022



„Természetesen óriási a nyomás annál az istállónál, hiszen gyakorlatilag egy nemzeti csapatról beszélünk, ahogy egy gyári alakulatról is. Azt hiszem, most már a hatodik csapatfőnökkel fogok szemben ülni, mióta a Red Bullnál vagyok, de nyilván nagy a nyomás azon a munkán.”

 

Eleinte a Ferrari volt az erősebb

Horner annak kapcsán is beszélt a Ferrariról, hogy idén ők számítottak a fő ellenfelüknek a vb-címért folytatott harcban. Sőt, a Red Bull-főnök szerint a vörösök erősebben kezdték az idényt, mint ők, ám akárcsak Max Verstappen, ő is az imolai Emilia-romagna-i Nagydíjat emelte ki fordulópontként:

„Úgy gondolom, a Ferrarinak gyorsabb volt az autója a szezon korai szakaszában. De sikerült közel maradnunk hozzájuk, és ez rendkívül fontos volt. A mi bajnokságunk 21 futamból állt, hiszen az első gyakorlatilag kiesett a dupla műszaki hiba miatt. De tapadnunk kellett rájuk.”

„Számomra pedig Imola jelentette az egyik kulcshétvégét a sprinten és a versenyen aratott győzelemmel. Az, hogy mindkettőt megnyertük, vasárnap ráadásul kettős győzelmet arattunk és a hazai pályáján vertük meg a Ferrarit, szerintem pszichológiailag is nagy dolog volt nekünk csapatként, és talán számukra is. Aztán ahogy fejlesztettük és javítottunk az autón, ami egyúttal egyre könnyebb is lett, a tempónk is megjött.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: