DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ezért bukta el a fejlesztési versenyt a Ferrari a Red Bull-lal szemben

Mattia Binotto, a Scuderia F1-es csapatvezetője szerint több oka van, hogy riválisuk hatékonyabban fejlesztett idén év közben, de a legfontosabb, hogy náluk egyértelműbb volt, milyen irányba kell haladni.

Erős formában kezdte a Ferrari a Formula-1 2022-es szezonját, az első három futamból kettős is megnyert Charles Leclerc. Aztán viszont különböző műszaki, stratégiai és vezetői hibák miatt hamar hátrányba kerültek a Red Bull-lal szemben, a nyári szünet utáni időszakban viszont már a tempójuk is egyértelműen visszaesett a riválishoz képest.

Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke nem is tagadta, hogy az energiaitalosok hatékonyabban fejlesztettek az idény közben – amikor ennek okairól kérdezték, így felelt a maranellóiak vezetője:

ferrari-redbull-2022-f1



„Úgy vélem, szerepet játszott ebben néhány tényező. Először is szerintem a Red Bullnak világos fejlesztési iránya volt: csökkenteni akarták az autó tömegét” – mutatott rá Binotto a Motorsport.com hasábjain. „Nálunk nem ez volt a helyzet. Ők tudták, mire van szükségük ahhoz, hogy kihozzák a teljesítményt az autóból. Számunkra ez összetettebb volt, mert a koncepció és az aerodinamikai fejlesztések révén igyekeztünk javítani az autót.”

„Emellett ha visszatekintünk, a fejlesztéseink egyértelműen nem voltak elegendők. Elég korán le is álltunk: nem is csak saját döntésből, hanem költséggel kapcsolatos okokból kifolyólag. De van néhány dolog, amit meg kell vizsgálnunk.”

„Hogy helyes döntést hoztunk-e azzal, hogy olyan hamar leálltunk és inkább 2023-ra koncentrálunk? Nem tudom” – fogalmazott Binotto. „Úgy gondolom, csak 2023-ban mondhatjuk meg, hogy jól döntöttünk-e vagy sem. De emellett talán jobb és pontosabb fejlesztési munkát is végezhettünk volna ezeken a kereteken belül, ezt kell felülvizsgálnunk.”

A Ferrari főnöke azt is hozzátette a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat követően, hogy bár nyilván csalódottak, hogy nem sikerült megnyerniük a világbajnokságot, úgy érzik, hogy a hullámvölgyek ellenére is elérték a fő céljukat, hiszen az előző évek küszködése után idén újfent futamgyőzelmekre esélyes autóval rukkoltak elő és visszatértek a közvetlen élmezőnybe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: