DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Három újonc, egy visszatérő, két átigazoló – teljessé vált a 2023-as F1-es mezőny

Egy nappal az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjat követően az összes kérdőjel kiegyenesedett a jövő évi F1-es rajtrácsot illetően: mutatjuk egy helyen az összes csapat régi-új felállását!

Miután a Williams is hivatalosan megerősítette, hogy Logan Sargeant lesz 2023-ban a második pilótájuk, teljessé vált a Formula-1 jövő évi rajtrácsa. Sargeanttel együtt összesen három újoncot köszönthetünk majd a mezőnyben, hiszen érkezik a McLarenhez Oscar Piastri, az AlphaTaurihoz pedig Nyck de Vries – igaz, utóbbi csak félig újonc, hiszen idén az Olasz Nagydíjon már bemutatkozott beugróként a Williamsnél. Lesz még egy visszatérő is Nico Hülkenberg személyében, aki a Haasnál kapott ismét lehetőséget

Összesen négy istállónál maradt változatlan csak a felállás az ideihez képest: a három nagycsapat, azaz a Red Bull, a Ferrari és Mercedes mellett az Alfa Romeo döntött még a stabilitás mellett. Viszont egyetlen olyan alakulat sincs, ahol mind a két pilótát lecserélték volna, így kiszámolható, hogy mindössze két versenyző igazolt át: Pierre Gasly az AlphaTauritól az Alpine-hoz, Fernando Alonso pedig az Alpine-tól az Aston Martinhoz szerződött. Távozott viszont Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Mick Schumacher és Nicholas Latifi is az idei pilóták közül.

f1-grid-2022-dppi_1



Ami a nemzetiségek eloszlását illeti: a britek lesznek a legtöbben, szám szerint hárman Lewis Hamilton, George Russell és Lando Norris révén – sőt, félig ide számolható Alexander Albon is a thai-brit kettős állampolgárságával. Két versenyző fogja még képviseli Hollandiát, Spanyolországot és Franciaországot, míg egy-egy mexikói, monacói, ausztrál, finn, kínai, kanadai, német, dán, japán és amerikai pilóta is lesz a mezőnyben.

Íme tehát a Formula-1 2023-as mezőnye:

Red Bull: Max Verstappen, Sergio Perez

Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz

Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell

Alpine: Esteban Ocon, Pierre Gasly

McLaren: Lando Norris, Oscar Piastri

Alfa Romeo: Valtteri Bottas, Guanyu Zhou

Aston Martin: Fernando Alonso, Lance Stroll

Haas: Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg

AlphaTauri: Yuki Tsunoda, Nyck de Vries

Williams: Alexander Albon, Logan Sargeant

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: