DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamis rádiózással csalta tőrbe Perezéket a Ferrari

Bár szezon közben sokszor érték jogos kritikák a stratégia miatt a Scuderiát, Abu Dhabiban éppen azt hajtották végre tökéletesen a bajnoki ezüstért zajló csatában – és még egy trükköt is bevetettek.

Pontazonossággal vágott neki a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjnak a világbajnoki második helyért harcoló Charles Leclerc és Sergio Perez. A verseny elején a mexikói állt jobban, végig a második pozícióban haladt Max Verstappen mögött, nyomában a ferraris riválissal. Az első bokszkiállások után is maradt ez a sorrend, ám akkorra már látszott, hogy az idei trendekkel ellentétben a Scuderia jobban bánik az abroncsokkal, és Leclerc közelített is a Red Bull versenyzőjére – nem véletlenül nyilatkozta szombaton azt a pilóta, hogy külön hangsúlyt fektettek a gumikopás menedzselésére a pocsék pénteki napot követően.

Ekkor jött el a kulcspillanat: Leclerc-rel azt közölte a Ferrari rádión, hogy csinálja az ellenkezőjét bokszkiállás terén, mint amit Perez tesz előtte. A mexikói behajtott a pitbe második kerékcserére, a monacói viszont kint maradt – méghozzá egészen a futam végéig, s a Red Bull-os végül a frissebb abroncsok ellenére sem érte utol őt, így Leclerc-é lett a bajnoki ezüst.

leclerc-dppi-abudhabi-1



Christian Horner Red Bull-főnök a verseny után elismerte, hogy Perez abroncsainak állapota mellett valóban szerepet játszott Leclerc-ék rádiózása is abban, hogy másodszor is kihívták versenyzőjüket, hiszen így akarták kivédeni a Scuderia elévágási kísérletét. Ám mint aztán a leintés után kiderült, a Ferrari soha nem is kalkulált a két kiállással:

„Azt kell mondanom, hogy mindent pontosan úgy csináltunk, ahogy azt akartuk. Ezt terveztük előtte. Azokban a körökben, amikor – most már kimondhatom – becsaptuk és elhitettük vele, hogy ellenkezőleg fogunk kiállni a bokszba, mint ő. Lecsapott rá és bement a második cseréjére. Úgyhogy mindent tökéletesen csináltunk. Büszke vagyok arra, ahogy mindezt kiviteleztük” – nyilatkozta Leclerc a Sky Sports kameráinak.

A csapatvezető Mattia Binotto sem győzte dicsérni a remekül kivitelezett taktikáért és a trükkös rádiózásért a szezon közben éppen a stratégia miatt sokszor kritizált alakulatát: „Úgy gondolom, a hamis bokszba hívós üzenet egy fantasztikus döntés volt. Nagyszerű ez a csapatnak, a stratégáknak, és jó volt egy erős hétvégét teljesíteni. Úgy vélem, az egyéniben és konstruktőriben elért második hely volt a mérlegünk egész szezonban, nem is csak ma. De ma egyértelműen pontos munkát végeztünk. A beetetős bokszkiállás volt a helyes döntés, és szerintem összességében is rendben teljesítettünk. Úgyhogy örülök a csapatnak. Úgy gondolom, amikor Ferrariként hibázunk, mindig sok kritika ér minket. De azt is tudom, hogy ezek a srácok remekül tudnak teljesíteni.”

Leclerc arra is rámutatott, hogy akkor futott minden tekintetben hibátlan versenyt a Ferrari, amikor a legnagyobb volt a nyomás rajtuk többek között a Binotto menesztésével kapcsolatos pletykák okán is: „A tökéletes stratégiát hajtottuk végre, miközben most volt a legnagyobb nyomás. Nyilván ott voltak külső nyomásként a hétvégét megelőző pletykák, valamint annak a terhe, hogy megtartsuk a második helyet az egyéni és konstruktőri világbajnokságban. Egy ilyen helyzetben sikerült a legjobbunkat nyújtani, ami miatt rendkívül büszke vagyok a csapatra. Nem hiszem, hogy nyers tempó tekintetében erősebbek lettünk volna a Red Bullnál. Szerintem a Red Bull még így is erősebb volt. De sikerült hibába hajszolnunk és két kiállásra kényszerítenünk őket, ami végül kifizetődött. Úgyhogy nagyon örülünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: