DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Spa is sprintet rendezhet 2023-ban

Sajtóhírek szerint az F1 kiválasztotta azt a hat helyszínt, amely sprintkvalifikációnak adhat otthont jövőre: az idei pályák közül csak kettő tűnik fel a listán, de bekerült például Baku és Austin is.

Arról már korábban döntés született, hogy 2023-ban már nem három, hanem összesen hat nagydíjhétvégén fognak szombaton sprintet rendezni. Az F1 Bizottság pénteki ülésén a potenciális helyszíneket is megtárgyalták a csapatok képviselői, valamint az FIA és a Formula-1 vezetése – a Motorsport.com információi szerint pedig több forrás is megerősítette, hogy a következő pályák és futamok lettek a kiválasztottak:

Azerbajdzsáni Nagydíj – Baku

Osztrák Nagydíj – Red Bull Ring

Belga Nagydíj – Spa-Francorchamps

Katari Nagydíj – Lusail

USA Nagydíj – Austin

Sao Pauló-i Nagydíj – Interlagos

f1-spa-start-2022-dppi



Bár a fentiek még nem tekinthetők sem hivatalosnak, sem véglegesnek, érdekességként megjegyezhető, hogy az idei három helyszín közül csak Spielberg és Interlagos szerepel a listán, míg Imola nem, ahogy a tavalyi debütálás alkalmával sprintet rendező Silverstone és Monza sem tért vissza. Új pályaként bekerülhet viszont Baku, Spa-Francorchamps, Katar és Austin is.

Az F1 és az FIA célja egyébként olyan helyszíneket kiválogatni, ahol viszonylag könnyen lehet előzni, s így jó versenyeket hozhatnak a szombati rövid futamok is. A brazil pálya amúgy az egyetlen, amely a tervek szerint így mind a három évben helyet kapna a menetrendben.

A Motorsport.com információi szerint egyébként azt is mérlegeli még az F1, hogy a jövőben nem a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét határozzák meg a sprintekkel, hanem egy különálló esemény legyen (ahogyan például majd jövőre a MotoGP-ben is bevezetik a rövidebb versenyeket).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: