DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 21. kedd
F1

Önálló eseménnyé válhatnak a sprintek 2023-ban

A versenyzők kritikára (is) reflektálva állítólag felmerült, hogy a jövőben ne döntsön a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjéről a szombati rövid futam, hanem teljesen különálló versenyként rendeznék meg.

A hétvégi Sao Pauló-i Nagydíjon rendezik a 2022-es Formula-1-es szezon harmadik, egyben utolsó sprintjét, amely kapcsán ismét előkerültek a formátummal kapcsolatos kritikák. A regnáló kétszeres világbajnok, Max Verstappen például a csütörtöki sajtónapon a Formula.hu jelenlétében ismét elmondta, hogy elsősorban azért nem szereti a sprintkvalifikációkat, mert a pilóták a rajthelyüket szem előtt tartva kevés rizikót vállalnak:

f1-start-spielberg-2022-dppi„Hogy őszinte legyek, egyszerűen csak nem vagyok túl nagy rajongója, mert úgy érzem, nem is igazán versenyzünk. Oké, lehet néhány pontot szerezni, de azt is tudjuk, hogy nem kockáztathatunk, hiszen a vasárnapi főfutamon osztják a legtöbb pontot. Nincsenek bokszkiállások sem, így felrakjuk a gumit, ami végigbírja a távot. Ezekkel az autókkal némileg jobb lett a versenyzés, de összességében nem sok előzést láthatunk, hacsak egy autó nem indul a tempójához képest hátrébbról. Mindenkinek lehet véleménye, de számomra ez nem túl nagy móka.”

Egyetértett Verstappennel Kevin Magnussen is, bár ő hozzátette, hogy szereti a sprinteket: „Maxnak igaza van abban, hogy kevesebb kockázatot vállalunk a sprinten, hiszen az dönti el a vasárnapi rajthelyet, szóval talán változtatni kellene és leválasztani a nagydíjról, hogy mindent beleadhassunk” – fogalmazott a dán. Azt egyébként mindketten megjegyezték, hogy tetszik a sprinthétvégéknek az a sajátossága, hogy egyetlen szabadedzés előzi csak meg az időmérőt.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Formula-1 vezetése reagálni is fog a fent megfogalmazott kritikákra. A RaceFans.net és a Motorsport.com is úgy tudja, hogy ismét felmerült annak lehetősége, hogy 2023-tól ne a rajtsorrendről döntő eseményként, hanem teljesen önálló versenyként rendezzék meg a szombati harmadtávos futamokat (ahogy azt Magnussen is javasolta). Ezzel a csata csak pontokért, nem pedig a rajthelyekért zajlana a sprinteken. A MotoGP-ben egyébként eleve ilyen formában vezetik be jövőre az újítást.

A Motorsport.com szerint a következő hetekben születhet minderről döntés – azzal együtt, hogy rövidesen kijelölhetik azokat a helyszíneket, ahol jövőre az immár hat sprintet rendezik majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: