DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Perez tagadja, hogy szándékosan tört autót Monacóban

A mexikói szerint szó sincs arról, ami a sajtóban terjedni kezdett az F1-es Sao Pauló-i Nagydíjon történtek után. A Red Bull versenyzője állítja: megbeszélték az interlagosi eseményeket és továbblépnek.

A múlt vasárnapi brazil Formula-1-es futam egyik érdekes jelenete volt, amikor a hajrában Max Verstappen a csapat többszöri kérésére sem adta át a pozícióját a világbajnoki második helyért küzdő kollégájának, Sergio Pereznek. A kétszeres világbajnok a rádióban arról beszélt, hogy elmondta már korábban az okait annak, hogy miért nem engedi el a mexikóit, s később az interjúiban is arra utalt, hogy konkrét indoka volt annak, hogy megtagadta a Red Bull kérését.

Nem sokkal az interlagosi események után a holland sajtó szellőztette meg, hogy a háttérben Perez monacói időmérős balesete állhat: a pilóta a Q3 legvégén törte össze az autóját az alagút előtt, ami miatt piros zászlót lengettek be. Ezzel Perez bebiztosította a harmadik rajthelyét a másnapi futamra, megelőzve csapattársát – és később ez kulcsfontosságúnak is bizonyult, hogy jobb stratégiai helyzetben volt vasárnap, aminek köszönhetően megnyerte a Monacói Nagydíjat. Az azóta napvilágot látott belső kamerás és telemetriás elemzések pedig arra utalhatnak, hogy nem vezetői hibáról, hanem szándékosságról lehetett szó a mexikói részéről.

perez-monaco-crash-2022-f1-dppi



A téma természetesen előkerült a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj csütörtöki sajtónapján is, ahol Perez kategorikusan tagadta a szándékosságot: „Mindenki követ el hibákat Monacóban. Manapság pedig minden információ elérhető, már meg és át lehet nézni eddig. Már az 1-es kanyarban is majdnem összetörtem az autót. Minden követ el hibákat a szokott helyeken a monacói időmérőkön. És nem arról van szó, hogy szándékosan tennénk.”

„A köridőért nyomtam Monacóban. Végig lehet nézni a teljes körömet, és látható, hogy már az 1-es kanyarban is majdnem összetörtem. Egyszerűen mindent beleadtam, hiszen a Q3 utolsó menetéről volt szó. És igen, az emberek követnek el hibákat. És ennyi történik, ha nagyon rámész a köridőre. De már az 1-es kanyarban is látszik, ahogy játszom a gázpedállal, mivel ott veszítettem időt, és látható, hogy már ott is majdnem elment az autó” – fogalmazott a Motorsport által idézett pilóta.

Arra a kérdésre, hogy Verstappen azt hiszi-e, hogy szándékosan törte össze az RB18-ast Monacóban, így reagált Perez: „Csapaton belül megbeszélték, ami Sao Paulóban történt. Egyetértettünk abban, hogy a csapat érdekében ennek köztünk kell maradnia. Ez a legjobb, mert így nem adunk teret a találgatásoknak és továbbléphetünk. Továbbra is az egységes és erős csapat lehetünk, mint eddig. És ez a csapat számára a prioritás, hogy mindezt magunk mögött hagyhassuk és továbbléphessünk.”

A mexikói azt is tagadta, hogy a Red Bull belső vizsgálatot folytatott volna annak idején az incidens kapcsán, vagy épp saját maga ismerte volna be Helmut Markóéknak a tettét: „Ezek csak a média spekulációi, csak néhány ember pletykákat gerjeszt” – fogalmazott a versenyző. Hozzátette: a csalással kapcsolatos gyanúsítgatások nem nagyon idegesítik, hiszen ez a sport velejárója és már korábban is volt része bennük, s csak a mostani nagydíjhétvégére fókuszálnak, hogy jól zárhassák le a Red Bull számára fantasztikus szezont. Perez egyébként Charles Leclerc-rel pontazonosságban áll a vb-tabella második-harmadik helyén Abu Dhabi előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: