DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ez a Ferrari magyarázata a gumiválasztásra

A Ferrari részéről Laurent Mekies magyarázta el, hogy mely tényezők játszottak szerepet a Charles Leclerc kvalifikációját tönkretevő döntés meghozatalában. Szerinte a csapat tanulni fog az esetből.

A maranellói istálló újabb megkérdőjelezhető stratégiai döntést hozott a Sao Pauló-i Nagydíj pénteki időmérő edzésén, amikor a Q3-ban a köztes esőgumikon küldték ki Charles Leclerc-t a láthatóan még száraz aszfaltcsíkra. Az edzés mindent eldöntő szakaszába jutó versenyzők közül egyedül Leclerc autójára kerültek fel a zöld oldalfalú Pirellik, amelyek láthatóan nem működtek megfelelően a száraz körülmények között. A Ferrari döntése Sergio Perezt is meglepte, aki a poroszkáló Leclerc mögött volt kénytelen teljesíteni gyorskörét, miközben szerinte egyértelműen látszott, hogy a köztes esőgumikkal a monacói túl lassú volt azokban a percekben. A Ferrari pilótája a kvalifikáció alatt a rádión adott hangot nemtetszésének, az edzést követően pedig csalódottan állt a kamerák elé. A Scuderia részéről a csapat sportigazgatója, Laurent Mekies adott magyarázatot az értelmetlennek tűnő döntésre.

„Frusztráló ez számunkra, mert mindkét autónk bejutott a Q3-ba, de aztán egy kellemetlen döntéssel kellett szembesülnünk. Egyfelől, a pálya még száraz volt, és van egy aranyszabály, miszerint amíg az aszfalt száraz, addig ki kell használnunk azt. Ugyanakkor erős esőzést vártunk, ezért végül megosztott stratégiát választottunk” – mondta a francia szakember a Formula.hu jelenlétében.



Mekies elárulta, tisztában voltak vele, hogy valamelyik versenyzőjük pórul jár majd, de ezzel együtt is megérte meghozni a döntést. „Amikor a fiúk kihajtanak a pályára, akkor tudod, hogy az eső pontos érkezésének függvényében valamelyikük boldog lesz, a másikuk pedig kevésbé. Az eső végül nagyjából egy vagy két perccel érkezett később Charles szempontjából, Carlosnak viszont a legjobbkor. Sajnos ez van, az ötödik és tizedik helyet sikerült megszereznünk, de ez csupán egy hosszú-hosszú hétvége kezdete.”

A sportigazgató szerint a csapatnak tanulnia kell az Interlagosban történtekből, miután a gárda több stratégiai hibát is elkövetett már az idei szezonban. „Több remekül sikerült kvalifikációnk is volt már idén, a maihoz hasonló körülmények között is. Az ilyen nehéz helyzetekben mindig sokat lehet tanulni a jó és rossz döntéseket illetően. Egyértelműen kitűztük magunknak, hogy a versenyzőkkel és a csapattal közösen részletesen elemezzük, mi történt, hogy aztán ezt egy újabb lépésként hasznosíthassuk” – zárta gondolatait Mekies.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: