DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Binotto a Mercedes döntéseit kritizálja

A Ferrari csapatfőnöke szerint a csillagosok már két győzelmet is kiengedtek a kezükből rossz döntéseik következtében, saját csapata mexikói stratégiája azonban helyes választásnak bizonyult.

Nyugtalanító módon alakult a Ferrari versenye Mexikóban, hiszen Carlos Sainz és Charles Leclerc nagyobb problémák nélkül is csupán az ötödik és hatodik helyet tudták megszerezni a 71 körös viadalon, nagyságrendileg 1 perces lemaradással a futamgyőztes Max Verstappen mögött. A vörösök pilótái a futam leintését követően egyetértettek abban, hogy a maximumot hozták ki az autóból, ami a szokatlan tengerszint feletti magasság mellett ennyire volt elég. A maranellóiak csapatfőnöke, Mattia Binotto a gyenge teljesítmény ellenére is talált pozitívumot a futamot követően.



„Láttuk, hogy a lágy gumikon nem jelentkezik jelentős mértékű kopás, ezért eldöntöttük, hogy megkíséreljük az egy kiállást egy lágy-közepes cserével” – utalt az olasz arra a merész taktikára, ami újabb futamgyőzelmet eredményezett Max Verstappen számára. „Ezt követően nyilván menedzselnünk kellett a gumikat, hogy biztosan kitartsanak a végéig, részben ez is magyarázat lehet a gyenge tempónkra, mindazonáltal úgy gondoljuk, hogy ez volt a megfelelő választás a versenyre, ami a stratégiát illeti. Láttuk, hogy az egy kiállással lehet a leggyorsabban teljesíteni a futamot, ezért ez volt az elsődleges tervünk a lágy és közepes gumikkal. Egy ponton Charles kérte, hogy fontoljuk meg a C-tervet, ami egyszerűen a két kiállást jelentette volna, mert tudta, hogy nehéz lesz életben tartani a gumikat. De ebben az esetben nagy forgalomban találta volna magát, mert hét autót kellett volna visszaelőznie, ezért nem tartottuk jó döntésnek. Összességében az egy kiállás bizonyult a jó választásnak” –  magyarázta Binotto.

Az olasz amellett, hogy saját csapata taktikáját dicsérte, a Mercedesnek is odaszúrt, hiszen szerinte a csillagosok kezéből már másodszorra csúszott ki a győzelem rosszul megválasztott stratégiájuk következtében: „Magyarországon többen is kritizáltak minket, ami teljesen megszokott, amikor valamit rosszul csinálunk. A Mercedes valószínűleg Austinban is a rossz gumikra szavazott, ezért veszítettek. Úgy tűnik, nem csak mi tudunk eltérő döntéseket hozni és hibákat elkövetni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: