DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Az RB18 lehet Adrian Newey eddigi legjobb munkája

Sok nagyszerű autót tervezett már eddigi munkássága során Adrian Newey, a futamgyőzelmek számát tekintve viszont az idei Red Bull a legsikeresebb. A szakember szerint nem volt könnyű dolguk idén.

Nehézkesen indult a 2022-es szezon a Red Bull csapata számára, végül a nyár folyamán sikerült a Ferrari fölé kerekedniük, azóta pedig egy kiváló szériában vannak. Ebben az évben eddig 18-ból 14 futamot nyertek meg, így hiába vívtak szoros csatákat az olaszokkal, a legtöbbször mégis trófeákkal távozhattak az egyes helyszínekről.

Ehhez persze kellettek a riválisnál elkövetett hibák is, ám látva Max Verstappen formáját, az ősz elején már nem igazán volt kétséges, ki lesz az idei világbajnok. Az egyéni címet végül Suzukában biztosította be a holland pilóta, de a konstruktőri győzelemhez is közel kerültek. Adrian Newey számára mindez hatalmas elismerés, statisztikailag pedig az idei autó számít a legsikeresebbnek a győzelmi arányt tekintve, ami eddig 77,77%-on áll. Az általa megálmodott konstrukciók közül eddig az 1996-os Williams FW18 volt a legjobb 75%-os aránnyal, amitől nem sokkal maradt el a 2013-as Red Bull RB9-es, amivel Sebastian Vettel 13 győzelmet számlált.



Mindenesetre Newey nem igazán tartja számon az ilyen rekordokat, amit jól mutat, hogy erről is egy interjú során értesült még Suzukában. „Nem vagyok túl jó az ilyenekben, de ezt nagyon jólesik tudni! Nyilvánvalóan jó szériánk volt. Szerintem a Ferrarinak nagyon gyors autója volt a kezdetekben, és őszintén szólva sok versenyen talán egy kicsit gyorsabbak voltak, de azt gondolom, sikerült csiszolnunk az autó teljesítményén és megpróbáltuk minden pályán működőképessé tenni” – árulta el a Sky Sportsnak.

A tervezőzseni természetesen a csapat és az újdonsült kétszeres világbajnok munkájára is kitért, ami nélkül nem érhettek volna el ilyen magasságokba véleménye szerint.

„Hatalmas gratuláció jár a csapatmunkáért, Max pedig abszolút szuper volt idén. Nyilvánvalóan elkövetett egy kis hibát Szingapúrban, de ettől eltekintve abszolút nem rontott. Nagyon érett volt, és mindig is megvolt a sebessége, szóval alaposan megérdemli az idei sikereit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: