DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Verstappen világbajnok: „Micsoda év volt!”

A harminchatodik Japán Nagydíjon, a Honda hazájában, egy hosszúra nyúlt esős futamot követően Max Verstappen megszerezte idei tizenkettedik győzelmét, egy késői büntetés miatt pedig ezzel együtt második világbajnoki címét is bebiztosította.

Harminckettedik győzelmét aratta Max Verstappen ezen a hétvégén Suzukában, és bár sokáig nem volt egyértelmű senki számára, úgy tűnik, matematikailag is eldőlt a világbajnoki cím sorsa. A holland a Honda otthonában vált kétszeres világbajnokká – vagy mégsem?

Hosszú, nehéz, esős futam kerekedett a harminchatodik Japán Nagydíjból, amelyet a pole-pozícióból indulva nyert meg a holland világbajnok. Négy versennyel a vége előtt ezzel korona került a győztes fejére, noha ez az utolsó körig, sőt, még az interjúk közben sem tűnt így.

 



Az FIA végül úgy döntött, teljes pontokat oszt ki a pilótáknak, Charles Leclerc-t pedig megbüntették az utolsó körös incidense miatt, így alakulhatott ki az a helyzet, amely szerint Max Verstappen mindössze néhány ponttal matematikailag is bebiztosította második világbajnoki címét. A tény már régóta tény volt, a helyzet pedig visszafordíthatatlan, a kérdés valójában csak az volt, hol történik meg a bajnokavatás.

„Örülök, hogy tudtunk versenyezni, erősen esett az eső, nehéz volt vezetni, de szerencsére egészen sok kört meg tudtunk tenni. Az autó remekül működött a szélsőséges időjárási viszonyok között is. Boldog vagyok, hogy nyertem, de annak örülök igazán, hogy a szurkolók itt maradtak velünk. Kicsit már sötét volt a végén, de örülök, hogy versenyezhettünk” – fogalmazott Max Verstappen a futam leintését követően, amikor még ő maga sem tudott arról, hogy néhány perccel később gyakorlatilag világbajnokká avatják.

Hozzátette, jó lett volna a Honda hazájában megnyerni a bajnokságot, de kiváló alkalom lesz erre a következő hétvége is. 

 

Az interjúk közben az FIA büntetéssel sújtotta Charles Leclerc-t, a gyors fejszámolást követően pedig bejelentették: mégis megvan a világbajnoki cím.

Verstappen szerényen jegyezte meg: „Mit mondhatnék? Ez hihetetlen! Nagyon különleges, hogy éppen itt, a japán szurkolók, a Honda előtt válhattam újra világbajnokká” – tette hozzá, majd zárta gondolatait: „Micsoda év volt, micsoda év volt!”

A pódiumceremóniát követően a világbajnokkal készült interjút is meghallgathattuk. Jenson Button beszélgetett Max Verstappennel.

„Őrületes! Nagyon vegyes érzelmek dúlnak bennem, ha arra gondolok, milyen elképesztő évünk volt eddig. A tavalyi szezon után nem is képzeltem volna, hogy idén újra sikerülhet. Az előző évet végig küzdöttem és hihetetlen, hogy idén is ilyen versenyképes autónk van. Hálás vagyok midnenkinek, aki ehhez a sikerhez hozzátett. Az egész csapatnak, mindenkinek, aki itt van, aki a gyárakban kőkeményen dolgozik. Sosem kell motiválni őket, hogy gyorsabbá tegyék az autót, minden automatikus. Amit a Hondával együtt teljesítettünk az elmúlt években, az elképesztő! Folyamatosan fejlődtünk, ráadásul nagyon jó tempóban és most másodszorra nyertünk együtt” – kezdte a holland.

Mint mondta, tele van érzelmekkel, főleg azért, mert a japán közönség, illetve a Honda előtt örülhetnek ennek a kiváló eredménynek. „Kicsit nagyobb volt a nyomás itt, Japánban, de ez egy pozitív nyomás. Büszke vagyok rá, hogy itt értük el közösen ezt a sikerült!”

Verstappen állítja, az első világbajnoki cím megszerzése mindig érzelmesebb, ugyanakkor az idei talán még kedvesebb számára. „Ha visszatekintek és arra gondolok, mennyire jók voltunk az egész szezonban, milyen futamokat teljesítettünk, mennyire kiváló volt a csapatmunka, a kettős győzelmek, ráadásul még a konstruktőri bajnokságot is vezetjük... mostantól arra koncentrálunk, hogy azt is behúzzuk!” – folytatta.

„Nagyon különleges év volt ez. Olyan év, amire mindig emlékeztetnem kell majd magamat, hiszen nincs sűrűn ilyenje az embernek a Formula-1-ben” – zárta gondolatait 2022 világbajnoka.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: