DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Miért osztottak féltávra is teljes pontokat?

Hosszú percekig óriási volt a kavar az F1-es Japán Nagydíj leintése után, hogy Max Verstappen bebiztosította-e a vb-címet vagy sem – a szabály szövegezése (és Leclerc büntetése) miatt végül igen.

A 2022-es Formula-1-es idény talán legszürreálisabb jeleneteit hozta a Formula-1-es Japán Nagydíj vége, amikor Charles Leclerc öt másodperces időbüntetése és emiatt harmadik helyre sorolása miatt percekig nem lehetett tudni, hogy ezzel a domináns teljesítménnyel győztes Max Verstappen már most bebiztosította-e második világbajnoki címét vagy sem.

Az F1 a büntetés után a közvetítésben megjelent grafikákkal világbajnokká nyilvánította a Red Bull hollandját, de így is maradtak kételyek, hiszen láthatólag teljes pontszámokkal számoltak, miközben a mezőny épp csak teljesítette a verseny távjának felét (az eredetileg kiírt 53 kör helyett a 28. végén intették le a futamot a háromórás limit miatt).

Márpedig úgy tűnt, a tavalyi spái fiaskó után hozott új szabályok értelmében 50 és 75 százalék közötti táv esetén 19 pont járna a győztesnek, 14 a második és 12 a harmadik helyezettnek, ezzel pedig Verstappen még épp nem szerzett volna a címhez szükséges nyolc ponttal többet a Ferrari monacói pilótájánál.

verstappen-leintes-suzuka-rb



Csakhogy mint aztán az FIA azt tisztázta a kavarodás után: a részpontok kiosztására vonatkozó szabály csak akkor érvényes, ha egy versenyt megszakítanak, és már nem is indítanak újra.

Ez a suzukai futam esetében nem állt fenn: a második körben jött a piros zászló Carlos Sainz balesete után, s bár kétórás várakozást követően, de nagyjából háromnegyed órára újraindították a viadalt. Magyarán újraindított és csak az időlimit miatt korábban leintett nagydíjak esetén mindenképp teljes pontszámokat osztanak – amennyiben a szabályokban előírt legalább két normál versenykört teljesítette a mezőny.

Ez azt is megmagyarázza, hogy a futam közben is miért végig teljes pontokkal kalkuláltak a közvetítés során a grafikákban, hiszen hacsak nem történt volna újabb megszakítás, a megtett versenytávtól függetlenül mindenképp 25 pont járt volna a győztes Verstappennek.

Így a holland tehát 25 pontot, Perez 18-at, Leclerc pedig 15-öt gyűjtött Japánban, ezzel 114 egységnyire nőtt a távolság a monacóival és 113-ra a ferrarist átlépő mexikóival szemben – és mivel már csak 112 pont szerezhető, Verstappen hivatalosan is kétszeres világbajnokká vált.

Amelyhez Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója egyből gratulált is: „Max hihetetlenül versenyzett a szezonban, nem hibázott, és ismét megmutatta a világnak, hogy mekkora tehetség” – fogalmazott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: