DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Marko: Verstappen sokkal érettebbé vált

Nem győzte méltatni immár kétszeres F1-es világbajnok pilótáját a Red Bull tanácsadója: kiemelte azokat a pillanatokat, amikor nyilvánvalóvá vált számára, hogy szintet lépett a holland.

Max Verstappen az esős Japán Nagydíjon aratott magabiztos győzelmével már négy futammal a vége előtt bebiztosította karrierje második világbajnoki címét a Formula-1-ben. Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója a siker után elsősorban azt emelte ki pilótájával kapcsolatban, hogy sokkal érettebbé és megfontoltabbá vált 2022-ben – példákat is hozott rá, hol látta ezt a hollandon:

„Emlékszem, hogy amikor 46 pontos hátrányban volt, azt mondta, hogy 33 vagy 36 futamra lenne szüksége a felzárkózáshoz. Szerencsére nem tartott olyan sokáig, de sokkal nyugodtabb lett. Sokkal érettebb versenyzővé vált. Ott volt például a budapesti vagy spái első kör és első kanyar. Azt kérdeztem magamtól, hogy ’ki ül abban az autóban?’.”

marko-verstappen-suzuka-redbull-2022



„Amint megelőzi az élen állót és tiszta levegőben autózhat, megmutatja a merészségét. Úgyhogy ez egy nagy előrelépés, és szerintem még nem a végállomás az alapján, amit láttam a teljesítményében. Ilyen Verstappen, Japánban is láthattuk” – nyilatkozta a szakember a Sky Sports F1 kamerái előtt.

Marko egyébként elárulta, hogy a verseny utolsó fázisában fontolgatták a második kerékcserét, hogy ráhajtsanak a leggyorsabb körre, mivel számításaik szerint arra is szükség lett volna a vb-címhez, de végül túl kockázatosnak ítélték a bokszlátogatást. A Red Bull-os tanácsadó elmondta, hogy ők is csak a hangosbemondóból értesültek a leintés után, hogy Charles Leclerc büntetésével meglett a cím.

Második összetettbeli elsőségével Verstappen már komoly legendák névsorához csatlakozott, és bár Marko szerint rengeteg lehet még a 25 éves pilóta, nem lepné meg, ha a holland egy ponton fogná magát és lelépne az F1-ből:

„Azt gondoltam, Michael rekordját sosem tudják majd megdönteni, aztán Lewis pontosan ugyanannyi címet ért el. Úgy gondolom, rengeteg tényezőn kell összeállnia ahhoz, hogy elérj valamit. Nem az a típus, aki a csúcsokra hajt: szerintem egy nap úgy fogja érezni, hogy ’oké’, aztán lelép.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: