DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Binottót frusztrálja, de elfogadja a büntetést

A Ferrari csapatfőnöke szerint Leclerc nem tett szert előnyre a sikán átvágásával, de amit különösen nem ért, hogy miért hoztak ilyen gyorsan ítéletet, szemben Perez szingapúri ügyével.

Sergio Perez a Japán Nagydíj utolsó perceiben érte utol az egészen addig a második helyen autózó Charles Leclerc-t, előzési helyzetbe azonban nemigen tudott kerülni. A legutolsó körben azonban a monacói hibázott a sikánnál, átvágta azt, s bár a mexikói előtt tért vissza a pályára, épp csak meg tudta tartani a pozícióját.

De hiába: a verseny után nem sokkal a stewardok öt másodperces büntetést osztottak ki a Ferrari versenyzőjének előnyszerzés címén, így végül Perez lett a második, Leclerc pedig a harmadik – ami hozzájárult ahhoz is az ellentmondásos szabály tisztázása mellett, hogy a győztes Max Verstappen máris bebiztosította a második vb-címét.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatvezetője a futam utáni sajtóbeszélgetésen egy költségplafonnal kapcsolatos kérdésnél hozta fel Leclerc büntetésének ügyét, s mielőtt válaszolt volna az újságírónak, ismertette az álláspontját, miszerint meglepte, hogy ezúttal ilyen gyorsan ítélkeztek a felügyelők:

leclerc-perez-suzuka-dppi



„Nagyon meglepődtünk és csalódottak vagyunk. Ennek oka, hogy hét nappal vagyunk Szingapúr után, ahol rengeteg körbe telt, sőt még a futam után a versenyzőt is meg kellett hallgatnunk, hogy meghozzanak egy egyszerű és egyértelmű döntést. Meglep ez a különbség Szingapúr és az itteni verseny között.”

„Hogy helyes döntés volt-e az öt másodperces büntetés? A mi álláspontunk az, hogy nem tett szert előnyre: előtte volt a hiba előtt, elé is tért vissza, volt némi különbség közöttük, és ugyanannyit is tartott meg. Úgyhogy szerintem vitatható, de így döntöttek, amit elfogadunk.”

„De rendkívül frusztráló ekkora időkülönbséget látni két döntés meghozatala között alig néhány nappal később. Valamint az is, hogy egyszer meghallgatják a versenyzőt – vagy akkor legyen fordítva is: ha egy döntés nyilvánvaló, akkor azt hozzák, mint ahogy Szingapúrban is azonnal hozzáadhatták volna az öt másodpercet, és akkor lehetőségünk lett volna másképp menedzselni a helyzetet, s akár győzhettünk is volna ott.”

Binotto amúgy a Sky Italiának még arról beszélt, hogy fellebbezni fognak a büntetés ellen, később azonban már nem tett utalást erre, sőt a fentiek alapján el is fogadta Leclerc hátrasorolását. Ami amúgy a pontkiosztást illeti: a Ferrari első embere elismerte, hogy ők sem tudták egyből a leintés után, hogy mi a helyzet.

„Mi magunk is össze voltunk zavarodva. Azt gondoltuk eleinte, hogy nem osztanak egész pontokat, ezért úgy számoltuk, hogy nem világbajnok. De kaptunk magyarázatot, ami rendben is van, elfogadjuk. Úgyhogy Max világbajnok, gratulálok neki. Abszolút megérdemelte, fantasztikus szezont teljesített” – fogalmazott Binotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: