DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
F1

Binotto magyarázatot vár az FIA-tól

Tisztázni szeretné a költséglimittel kapcsolatos döntések kését Mattia Binotto. A maranellóiak csapatfőnöke elismerte, hogy a vizsgálat eredményeivel kapcsolatban egyelőre elég pesszimista.

Továbbra sem tudni, hogy igaznak bizonyulnak-e azok a híresztelések, melyek szerint a 2021-es szezonban két csapat, nevezetesen a Red Bull és az Aston Martin is átléphette a költségvetési limitet. Az FIA részéről a Japán Nagydíj hetében, szerdára volt várható tájékoztatás, ám a szövetség egy elég szűkszavú közleményben jelezte, hogy a folyamatok bonyolultsága, továbbá időigénye miatt csak hétfőn teszik közzé a sokak által várt tanúsítványokat.

Ezzel kapcsolatban a Ferrari sportigazgatója, Laurent Mekies Szingapúrban még azt mondta, hogy maximális mértékű büntetéseket kell alkalmazni a szabálysértések miatt, és átláthatóságot kért az F1 irányító testületétől, míg Mattia Binotto a szombati napon elárulta, a késedelem csak azt bizonyítja, hogy bizonyos pontokat tisztázni kellene.



„Vannak olyan pontok, amelyeket az FIA vitat, az adott csapat pedig megpróbál védekezni. Függetlenül attól, hogy mire derül fény, attól tartok, az olyan lesz, mint a napon olvadó hó. Világosan és átláthatóan kell kiderülnie, hogyan értelmezték a szabályokat, mit engedélyeztek - mert valamit biztosan engedélyeztek” – mondta el a Sky Italiának adott interjúban.

Binotto szerint minden félnek tudnia kell, hogy milyen megbeszélések folytak a háttérben az FIA és az érintett csapatok között, nemcsak a közvetlen előnyök miatt, hanem azért is, hogy megértsék, miként kell értelmezni a szabályokat.

„A szabályok a kezdetektől fogva világosak voltak, mert megbeszéltük őket, szóval nem értjük miért kell ma változtatni rajtuk azon túl, hogy ez az év volt az első a költségvetési sapkával. Az FIA-val mindig is voltak folyamatos eszmecserék, és mi mindig is próbáltuk tisztázni őket. Kicsit pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban, de mindenekelőtt fontos lesz a tisztánlátás és az átláthatóság a részükről” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: