DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Tisztességes szankciót vár Alonso és Vettel

Az Aston Martin idei és jövő évi pilótája is úgy érzi, hogy versenyzőként nem feltétlenül tud állást foglalni a költséglimit kérdéskörében, de mindketten a sportszerű verseny biztosítását várják el.

A Szingapúri Nagydíj hétvégéjén került napvilágra több hírportál által az állítás, mely szerint a Red Bull és az Aston Martin csapata is átléphette a költséglimitet a 2021-es évben. Az FIA által levezetett vizsgálat eredménye a japán futam szerdájára volt várható, azonban azt a versenyt követő hétfőre halasztották. Így még várnunk kell arra, hogy valóban történt-e szabályszegés, és ha igen, akkor a kihágás mértéke is kérdéses.

A Formula-1 világát megmozgató kérdésről Charles Leclerc és George Russell mellett a mezőny két világbajnoka, Sebastian Vettel és Fernando Alonso is állást foglaltak. „Ez egy nehéz kérdés, a mi oldalunkról a versenyzői nézőpont itt nem igazán releváns” – kezdte Alonso, akinek jövő évi csapata is érintett lehet, mely komolyan befolyásolhatja a 2023-as szezon teljesítményét is.



„A csapatainkra támaszkodunk, hogy tényleg mindent leellenőriznek, amit tesznek, de azt hiszem, mindannyian elvárjuk az FIA-tól, hogy a lehető legjobban felügyelje ezeket a dolgokat, mert tisztességes környezetben akarunk versenyezni” – mondta Alonso a Formula.hu részvételével megrendezett sajtótájékoztatón. 

Vettel egyetértett a helyére érkező spanyollal: „Hasonlóan gondolom, mint Fernando. Tudjuk, hogy mikor van igazunk és mikor nem, amikor tisztességesek vagyunk és elég teret adunk a pályán” – kezdte versenyzői szempontból a német, aki 2015-ben pont Alonsót váltotta a Ferrarinál. „Nyilvánvalóan igyekszünk a legtöbbször tisztességesek lenni, és azt hiszem, ez a sportág bármelyik irányító szervére igaz: a méltányosság megadása, vagy a méltányosság biztosítása ott van a csapatban, az egész évben, az egész szezonban és a sportágban.”

„Az FIA felelős ezért. Bíznunk kell bennük. Ők végzik a munkájukat, és ha nem tartod be a szabályokat, akkor annak következményei kell, hogy legyenek. Mármint ez egy bonyolult, összetett dolog, és nem mi vagyunk a legjobb bírák ahhoz, hogy megértsük, de szerintem a lebontás az igazi művészet. Egyszerűvé és világossá tenni” – zárta gondolatait Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: