DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Miért vitte a CRB elé a Piastri-ügyet az Alpine?

A francia istálló tudhatta, hogy nincs jogilag érvényes kontraktusa 2023-ra az ausztrál tehetséggel, mégis a CRB elé került a kérdés – most Laurent Rossi vezérigazgató adott magyarázatot erre.

Néhány héttel ezelőtt pont került az Oscar Piastrival kapcsolatos ügy végére, amikor az FIA szerződéseket elismerő bizottsága úgy ítélte meg, hogy az ausztrálnak csak a McLarennel van érvényes kontraktusa 2023-ra, az Alpine-nal nincs, így a fiatal pilóta a wokingiaknál debütálhat jövőre a Formula-1-ben.

Nyilvánvaló, hogy az Alpine-nál is tisztában kellett lenniük, hogy jogilag nem tekinthető érvényes szerződésnek az, amit előző novemberben aláírtak Piastrival, valamiért mégis a CRB vitték az ügyet. Ennek magyarázatára kérdezett rá az Auto Motor und Sport Laurent Rossi vezérigazgatónál:

piastri-2022-f1-dppi



„Nagyon egyszerű. Azt gondoltuk, a McLarennek már van egy szerződése Ricciardóval, így egyáltalán nem is ajánlhattak egyet Piastrinak. Csak két ülés elérhető csapatonként. Úgy véltük, nem igazolhattak le egy harmadik pilótát, hiszen nem lehet három autót indítani. Nekünk ugyanakkor volt egy szabad ülésünk” – magyarázta Rossi. Kissé furcsának hat a vezérigazgató magyarázata, hiszen nyilván tudta, hogy Ricciardo szerződését akár fel is bonthatja a McLaren – ahogy az meg is történt.

Mindenesetre akár érvényes volt a szerződés, akár nem, Rossi ragaszkodik hozzá, hogy Piastrinak hűségesnek kellett volna lennie, főleg azért, mert az alakulat a megállapodás minden részletét teljesítette:

„A 2021 novemberében összerakott szerződés tartalmazott minden kulcsrészletet, egészen a fizetésig. Ennek elégnek kellett volna lennie. Oké, talán azt még nem konkretizáltuk, milyen színű zoknit viselhet, de az ilyen részletek végső soron nem számítanak. Semmin sem változtatott volna a szerződés lényegi részében. A végkövetkeztetés egyszerű: mi teljesítettük a kötelezettségeinket, ő nem. Tanulni fogunk ezekből a hibákból, de így is nyugodtan alhatunk, mert igazából semmit nem csináltunk rosszul.”

Rossi elmondta: arról egyelőre nincs döntés, hogy már az idei szezon vége előtt megválnak-e Piastritól, erről állítása szerint zajlanak az egyeztetések Otmar Szafnauer csapatfőnök, a McLaren és az ügyvédek között. Mindenesetre a franciák vezérigazgatója hozzátette: a történtek ellenére nem neheztelnek a rivális alakulatra, hiszen nem hibáztathatják őket, hogy megpróbálták megszerezni az egyik legjobbnak tartott fiatal tehetséget.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: